Companii

Takata-Petri angajeaza 1.000 de oameni pentru fabrica de la Sibiu

26.05.2006, 00:00 1354

Producatorul de componente auto japonez Takata-Petri va angaja pana la jumatatea anului viitor aproape 1.000 de persoane numai pentru fabrica de saci pentru airbag-uri de la Sibiu, numarul de angajati urmand sa ajunga aici la 1.200.

Campania de angajari are loc pe fondul extinderii capacitatilor de productie. Takata-Petri are deja operationale doua fabrici la Arad, unde lucreaza aproximativ 3.000 de oameni, iar in 2002 compania a transferat din Cehia la Arad operatiunile de imbracare in piele a volanelor auto destinate automobilelor Mercedes.

Oficialii companiei estimeaza ca la mijlocul lui 2007 vor finaliza investitia de 25 de milioane de euro in fabrica pe care o detin la Sibiu, unitatea de productie urmand sa functioneze la capacitate maxima. Acest lucru inseamna ca fabrica sibiana va livra aproximativ 8 milioane de saci pentru airbag-uri anual catre unitatile de asamblare ale Takata din Germania, Polonia si Cehia. Ca urmare a dezvoltarii capacitatilor de productie, numarul de angajati va creste cu 950 de persoane.

"Constructia fabricii din Sibiu a inceput in 2004, iar in prima faza productia a fost limitata la operatiunile de taiere si coasere a sacilor pentru airbag-uri. In acest moment procesul de productie este complet, incluzand si etapele tesere si captusire. Astfel, acum ne concentram doar pe dezvoltarea capacitatilor de productie", a declarat pentru ZF Transilvania Jakob Lux, manager de comunicare in cadrul grupului Takata.

Fabrica functioneaza in Zona Industriala Vest a Sibiului, care, de cand a fost inaugurata in mai 2003, a atras investitori importanti din industria auto, Renault si Continental AG fiind printre primele companii stabilite aici.

Fabrica din Sibiu a beneficiat in martie si de o infuzie de capital de 8,2 milioane de euro din partea actionarului majoritar.

Activitatea Takata-Petri in Romania se concentreaza in zonele Arad si Sibiu, compania detinand inca doua fabrici la Arad care produc volane auto si centuri de siguranta.

Reprezentantii producatorului de componente auto spun ca investitiile realizate pana in prezent in Romania se cifreaza la aproximativ 50 de milioane de euro.

"Principalele motive pentru care concernul Takata a ales sa investeasca in zona au legatura in primul rand cu faptul ca Romania va adera la Uniunea Europeana. De asemenea, mediul politic stabil, implicarea autoritatilor locale, infrastructura si forta de munca sunt alte motive pentru care s-a optat pentru Romania", a mai declarat Jakob Lux.

Oficialii companiei nu au dorit sa ofere detalii cu privire la valoarea afacerilor din Romania, singurele cifre disponibile fiind vanzarile grupului Takata la nivel international in 2005, care s-au ridicat la aproximativ 3,2 mld. euro.

"Piata de automotive pe segmentul elementelor de siguranta este in continuare o piata cu potential si estimam ca facilitatile din Romania vor beneficia si ele de acest trend", a dorit sa precizeze Jakob Lux.

Singurele date financiare disponibile sunt cele de pe site-ul Ministerului de Finante, care pentru 2004 indica o cifra de afaceri de 105 milioane de euro, de aproape trei ori mai mult decat cea inregistrata in anul anterior.

De asemenea, potrivit aceleiasi surse, Takata-Petri Romania a inregistrat in 2004 un profit net de 7,7 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din anul precedent.

Investitiile din Arad au fost demarate in 2001, iar in prezent cele doua fabrici ocupa 18 hectare, din care trei hectare suprafata construita.

Productia de volane auto si centuri de siguranta realizata pe platforma aradeana este destinata exclusiv exportului.

Takata-Petri este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de volane, centuri de siguranta, airbag-uri, scaune auto pentru copii si sisteme electronice de siguranta pentru industria auto, principalii clienti fiind DaimlerChrysler, BMW, VW, Opel - GM, Ford, Nissan, Toyota si Honda. Datorita fortei de munca ieftine si calificarii bune a personalului, Romania a atras in ultimii ani un numar important de companii din domeniul automotive.

Aproape 20 de companii europene, americane si japoneze au investit in deschiderea unor capacitati de productie in Romania, in principal in zona de vest a tarii. Printre acestia se numara, Lisa Draxlmaier, Valeo, BOS Automotive, Sumitomo sau Leoni.

Jucatorii de pe piata estimeaza ca producatorii multinationali de componente auto au investit pana in prezent in Romania 2,2 miliarde de euro si isi vor consolida prezenta pe piata in urmatorii ani. Analistii apreciaza ca producatorii straini de subansamble auto vor investi in Romania cel putin 500 de milioane de euro anual in perioada 2006-2008.



Takata-Petri in Romania

* Detine doua unitati de productie la Arad pentru volane auto si centuri de siguranta si una la Sibiu pentru saci de airbag

* Anul viitor va finaliza investitia la fabrica din Sibiu care va produce 8 milioane de saci de airbag anual

* Unitatea de productie din Sibiu a beneficiat recent de o infuzie de capital de 8,2 milioane de euro

* Investitiile totale realizate pana in prezent se cifreaza la aproximativ 50 de milioane de euro.

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO