Companii

Takata Petri muta la Arad productia unei fabrici de volane din Polonia

Takata Petri muta la Arad productia unei fabrici de volane din Polonia

La fabrica din Arad a Takata Petri vor fi realizate volane pentru producatori cu fabrici in Europa Centrala si de Est, cei mai importanti clienti fiind Mercedes si Honda (FOTO: Reuters)

11.10.2009, 23:26 3598

In ultimii patru ani businessul local al Takata a avut un ritmconstant de crestere de peste doua cifre, astfel ca cifra deafaceri a companiei a ajuns la 269 de milioane de euro la finalulanului trecut. Potrivit reprezentantilor Takata, decizia de a mutaproductia din Polonia in Romania a fost luata in cadrul unuiprogram de restructurare a activitatilor de productie la nivelglobal. In urma inchiderii fabricii poloneze au fostdisponibilizati 571 de angajati.

"Mutarea a fost decisa la finalul lunii iulie, iar motivatia afost aducerea capacitatilor de productie in rand cu cererea pietei.Nu ne asteptam ca piata sa revina indeajuns pentru a justificapastrarea fabricii (din Polonia - n.r.)", a declarat Lux Jacob, directorul de comunicare al TakataPetri AG.

Niciun angajat nu a fost relocat

El a adaugat ca in prezent mutat este in derulare, o parte dinutilaje si echipamente fiind deja instalate la Arad. Operatiunea vafi finalizata in cateva saptamani.

La fabrica din Walbrzych, Polonia, erau realizate volane pentruproducatori cu fabrici in Europa Centrala si de Est, cei maiimportanti clienti fiind Mercedes si Honda. Niciunul dintre cei 571de angajati nu a fost mutat la o alta fabrica, iar odata cudisponibilizarea au fost acordate salarii compensatorii. Dupa ce ainchis fabrica de volane, Takata mai produce in Polonia centuri desiguranta.

La finalul primului semestru Polonia numara 8,2 milioane desalariati, la o populatie de aproximativ 38 de milioane de oameni,in timp ce in Romania in acelasi interval numarul salariatilorajungea la aproape 4,6 milioane de persoane.

Japonezii din Arad reincep angajarile

In urma cu patru luni Takata a inceput un proces de recrutarepentru 200 de oameni, dupa ce in luna ianuarie a concediat 223 deoameni in urma reducerii comenzilor din partea partenerilor externisi a Automobile Dacia.

Compania are mai mult de 5.000 de angajati in cele trei fabricidin Romania, pentru productia de centuri de siguranta si volane inArad si pentru productia de airbaguri in Sibiu.

"Am angajat pana acum mare parte a acelor operatori. Am angajatsi persoane in plus din cauza unor proiecte noi. Chiar daca ammutat aproape toate echipamantele din Polonia la Arad si ne maitrebuie angajati si pentru aceasta activitate, insa angajarile nuvor fi proportionale cu concedierile din Polonia. Totul depinde deevolutia pietei", a spus Jacob.

Compania ar mai putea angaja oameni si la Sibiu odata culansarea de noi proiecte in parteneriat cu producatorii deautomobile din Europa.

"Productia de saci de airbag din Sibiu este singura din Europasi este foarte importanta in structura companiei. Deocamdata nuexista posibilitatea unui transfer de productie din alte tari, daravem cateva proiecte si clienti noi.

Numele clientilor este deocamdata confidential". La Sibiucompania are 1.200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO