Companii

Takata-Petri: singurele oportunitati de crestere in componente auto sunt in Europa de Est

Takata-Petri: singurele oportunitati de crestere in componente auto sunt in Europa de Est

Takata-Petri este unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme de siguranta

22.05.2007, 17:43 203

Compania japoneza Takata-Petri, producator international de sisteme de siguranta auto, a anuntat ca anul acesta intentioneaza sa mai angajeze aproximativ 200 de oameni pentru fabricile din Romania, in special pentru fabrica din Sibiu, in prezent compania avand 4.800 de angajati in cele trei puncte de lucru, de la Arad si Sibiu.
"Piata europeana in domeniu stagneaza in acest moment, singurele oportunitati de crestere fiind in Europa de Est, unde piata automotive este inca o afacere care evolueaza pozitiv. Facilitatile noastre din Romania vor beneficia de acest trend crescator si intentionam ca si anul acesta sa investim in dezvoltarea capacitatilor de productie", a declarat pentru ZF Transilvania Jakob Lux, manager de comunicare in cadrul grupului Takata.
Potrivit informatiilor furnizate de conducerea companiei, pana la mijlocul acestui an fabrica din Sibiu va functiona la capacitate maxima, din aceasta locatie urmand sa fie livrati aproximativ 8 milioane de saci destinati pentru airbag-urile unitatilor de asamblare ale Takata din Germania, Polonia si Cehia. Finalizarea investitiei de la Sibiu se va realiza la sfarsitul acestui an si se va cifra la aproximativ 25 de milioane de euro.
Constructia fabricii din Sibiu a inceput in 2004, iar in prima faza productia a fost limitata la operatiunile de taiere si coasere a sacilor pentru airbag-uri.
"In acest moment procesul de productie este complet, incluzand si etapele tesere si captusire, astfel ca acum ne concentram doar pe dezvoltarea capacitatilor de productie", a precizat Jakob Lux. Fabrica functioneaza in Zona Industriala Vest a Sibiului, care a fost inaugurata in mai 2003, printre primii investitori stabiliti aici fiind reprezentantele firmelor Renault si Continental AG.
Reprezentantii Takata nu au dorit sa precizeze la cat se vor cifra investitiile companiei in 2007, dar au spus ca, pana in prezent Takata, a investit aproximativ 50 de milioane de euro pe piata locala. Potrivit conducerii Takata, principalele motive pentru care concernul a ales sa investeasca in zona au legatura in primul rand cu faptul ca Romania urma sa adere la Uniunea Europeana.
"De asemenea, mediul politic stabil, implicarea autoritatilor locale, infrastructura si forta de munca sunt alte motive pentru care s-a optat pentru Romania", a mai declarat Jakob Lux.
Oficialii companiei nu au dorit sa ofere detalii cu privire la valoarea afacerilor din Romania, singurele cifre disponibile fiind vanzarile Grupului Takata la nivel international pe primul trimestru, care s-au ridicat la aproximativ 3 mld. euro, ceea ce inseamna o crestere de 7,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Investitiile Takata-Petri in Romania se concentreaza in zonele Arad si Sibiu, compania detinand inca doua fabrici la Arad, investitia in aceasta parte a tarii fiind demarata in 2001.
Situate in zona industriala a orasului, pe o suprafata de 18 hectare, din care trei hectare suprafata construita, cele doua fabrici produc volane auto si centuri de siguranta, intreaga productie fiind destinata exportului. In prezent in cele doua fabrici din Arad lucreaza aproximativ 3.800 de oameni, iar in 2002 compania a transferat din Cehia la Arad operatiunile de imbracare in piele a volanelor auto destinate automobilelor Mercedes.
Takata-Petri este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de volane, centuri de siguranta, airbag-uri, scaune auto pentru copii si sisteme electronice de siguranta pentru industria auto, principalii clienti fiind DaimlerChrysler, BMW, VW, Opel - GM, Ford, Nissan, Toyota si Honda.
Datorita fortei de munca ieftine si calificarii bune a personalului, Romania a atras in ultimii ani un numar important de companii din domeniul automotive. Aproape 20 de companii europene, americane si japoneze au investit sume de ordinul sutelor de milioane de euro in deschiderea unor capacitati de productie in Romania, in principal in zona de vest a tarii. Printre acestia se numara Lisa Draxlemaier, Valeo, BOS Automotive, Sumitomo sau Leoni.

Takata-Petri
4.800 de angajati
3 fabrici, doua la Arad si una in Sibiu
Investitii de 50 mil. euro pe piata locala
Fabrica din Sibiu va livra 8 milioane de saci pentru airbag-urile unitatilor de asamblare din Germania, Polonia si Cehia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO