• Leu / EUR4.9209
  • Leu / GBP5.6037
  • Leu / USD4.5755
Companii

Tănase Stamule, prodecan la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, ASE: Un proaspăt absolvent de masterat în limba germană de la FABIZ poate câştiga şi 6.000 de lei net pe lună

Tănase Stamule, prodecan la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, ASE: Un proaspăt absolvent de masterat în limba germană de la FABIZ poate câştiga şi 6.000 de lei net pe lună

Autor: Mihaela Pascari

31.01.2018, 11:45 3463

Absolvenţii programului de masterat în limba germană de la Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul ASE sunt recrutaţi de angajatori pentru salarii care pot să ajungă şi la 6.000 de lei net pe lună, a spus Tănase Stamule, prode­ca­nul FABIZ. Mai mult, veniturile sa­lariale pe care le primesc absolvenţii de licenţă în limba engleză şi franceză sunt cuprinse între 2.500 şi 3.000 de lei net.

„Salariile absolvenţilor noştri depind de filiera pe care o termină. Avem un avantaj în piaţă pen­tru că angajatorii oferă în medie bonusuri de 30% pen­tru limba străină. Totuşi, bonusul se corelează şi cu nivelul de cunoştinţe al limbii străine“, a expli­cat prodecanul FABIZ. Facul­ta­tea ofe­ră programe de licen­ţă şi maste­rat în limba engleză, franceză şi germană.

„Cei mai mulţi studenţi sunt la limba engleză, dar simţim un interes din ce în ce mai mare pentru limba germană, având în vedere cererea din piaţa muncii“, a mai spus Tănase Stamule.

Cele mai căutate limbi străine, dar şi cel mai bi­ne plătite din piaţa muncii sunt limbile nordice pre­cum olandeză, suedeză, norvegiană sau dane­ză, însă în ultimii ani limba germană a început să câş­tige teren.

Prodecanul de la FABIZ a precizat că şi limba fran­ceză devine o limbă din ce în ce mai căutată de angajatori.

„Avem un dialog cu Camera de Comerţ şi In­dus­trie a Franţei, parteneriate cu Institutul Francez, dar şi cu Ambasada Franţei. Interesul com­paniilor franceze de a veni în România se sim­te din ce în ce mai mult. Există deja companii fran­ceze care au operaţiuni în România. Estimez că în ur­mătorii cinci ani şi interesul candidaţilor pentru sec­ţia de franceză va creşte din ce în ce mai mult“, a precizat Tănase Stamule.

De asemenea, nemulţumirea pe care o au anga­jatorii faţă de pregătirea tinerilor ieşiţi de pe băncile facultăţilor a determinat universităţile să se alieze cu companiile prin intermediul parte­neria­telor, pentru a se adapta nevoilor şi cerinţelor pieţei muncii.

„Noi avem multe parteneriate cu companiile din piaţă pentru că angajatorii au nevoie de can­didaţi care să cunoască limbi străine. Una dintre di­recţiile pe care le au parteneriatele noastre cu mediul de afaceri sunt stagiile de practică. Am avut circa 200 de tineri care au beneficiat de stagii de practică din par­tea companiilor de vârf din piaţa mun­cii“, a spus Stamule. Printre com­paniile care au parteneriate cu FABIZ se numără Kaufland, EY, IBM, OMV sau Regina Maria.

FABIZ nu este singura facultate din cadrul ASE care s-a aliat cu me­diul de afaceri. Spre exem­plu, Facul­tatea de Cibernetică, statistică şi in­for­matică economică are în acest moment parte­neriate cu firme precum IBM, TotalSoft, Microsoft, Incrys sau Luxoft.

Cooperarea FABIZ cu mediul de afaceri ajută studenţii să se anga­je­ze încă din timpul facultăţii. Potri­vit prodecanului, 50% dintre stu­den­ţii în anul II şi 90% dintre cei de anul III sunt înca­draţi în câmpul muncii.

„Circa 99% dintre absolvenţii noş­tri sunt angajaţi, restul sunt cei care nu vor să lucreze. Absolvenţii noştri disponibili nu se mai găsesc pe piaţă pentru că sunt angajaţi din tim­pul facultăţii“, a precizat Tănase Stamule.

Rata mare de angajare a tine­ri­lor încă de pe băn­cile facultăţii este explicată de prodecan ca fiind ur­mare a deficitului mare de vorbi­tori de limbi străine din piaţa muncii. „S-au mutat foarte mul­te multina­ţio­nale în Bucureşti care oferă ser­vi­cii pentru alte ţări sau continente şi atunci multe din­tre ele caută economişti vorbitori de limbi stră­ine. Spre exemplu, cererea de vorbitori de limbă germană este de cinci ori mai mare decât oferta“.

Dacă firmele multinaţionale sunt deschise spre a colabora cu universităţile locale, antrepre­no­rii români sunt mai reticenţi, spune prodecanul.

„Antreprenorii români trebuie să înţeleagă că pentru a dezvolta strategii pe termen lung, trebuie să aibă parteneriate pe termen lung. Ei trebuie să îşi schimbe mentalitatea deoarece resursa umană de calitate reprezintă un cost“.

Pentru a nu înrăutăţi situaţia şcolară a studen­ţi­lor care lucrează, Tănase spune că angaja­torii se adap­tează programului pe care tinerii îl au la facul­tate, iar majoritatea celor care sunt studenţi în cadrul unui program de licenţă sunt angajaţi pe program part-time.

Pe fonul cererii mari de vorbitori de limbi străine, prodecanul FABIZ îşi propune pentru următoarea perioadă să crească cifra de şcolarizare. „Pregătim profesori care urmează să predea, degeaba† creştem cifra de şcolarizare dacă nu are cine să predea“. În prezent, colectivul didactic al FABIZ este format din 15-20 de profesori la fiecare secţie.

Numărul total de locuri scoase la bătaie pentru anul universitar 2017-2018, la studii universitare de licenţă în cadrul FABIZ este de 198 de locuri pentru secţia de limbă engleză, 108 pentru germană şi 108 pentru franceză.

Facultatea de Administrarea Afacerilor cu Predate în Limbi Străine şcolarizează în fiecare an circa 400 de studenţi. „Rata de absolvire este între 70-80%, restul ori nu reuşesc să promoveze toate examenle, ori se retrag“.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9209
Diferență: -0,0203
Ieri: 4.9219
Azi: 4.5755
Diferență: -0,578
Ieri: 4.6021
Azi: 5.6037
Diferență: -0,2545
Ieri: 5.6180
Azi: 4.9434
Diferență: -0,3206
Ieri: 4.9593