Companii

TAROM a avut afaceri de 56 mil. euro pe primul trimestru, cu 25% mai mari

TAROM a avut afaceri de 56 mil. euro pe primul trimestru, cu 25% mai mari

Click pentru imaginea marita

19.05.2008, 22:20 17

Primul trimestru al anului este cel mai slab pentru operatorii aerieni, care beneficiaza cel mai mult de pe urma concediilor din vara si de perioada sarbatorilor de iarna.
Ritmul de crestere raportat de TAROM la trei luni este in linie cu estimarile din acest an, pentru 2008 fiind bugetate afaceri de 437 de milioane de dolari (276 mil. euro), cu 25% in plus fata de 2007. Rezultatele inregistrate se datoreaza unui numar crescut de aeronave si mai multor pasageri transportati pe cursele operate, capacitatea mai mare generand si o scadere cu 4% a gradului de incarcare.
"In primul trimestrul al anului gradul de ocupare a curselor regulate a fost de 58% fata de 62% in perioada corespondenta din 2007, pe fondul intrarii in flota TAROM a noi aeronave Airbus A318-100 si doua Airbus A310", au spus reprezentantii TAROM. Operatorul aerian a inregistrat in primele trei luni ale anului o crestere a numarului de pasageri de 27%, pana la 412.000 de pasageri.
Din cele circa 300 de curse saptamanale operate de companie saptamanal, 10% sunt catre destinatii din Spania, unde au fost bifate orasele Madrid, Barcelona si Valencia.
Operatorul va introduce in orarul de vara patru curse noi, din care trei internationale, cu plecare din Cluj spre Barcelona si Londra si din Bucuresti spre Frankfurt, precum si un zbor intern spre Tulcea. Totodata, compania va mari frecventa pe ruta Cluj-Madrid de la cinci la sapte zboruri saptamanale.
Anul trecut compania TAROM a avut unul dintre cei mai buni ani din ultima perioada, inregistrand un avans de 30% a numarului de pasageri transportati si un grad de ocupare de peste 67%.
In acelasi timp, cifra de afaceri a depasit estimarilie initiale de 300 de milioane de dolari, ajungand la 350 de milioane de dolari. In acest an, reprezentantii companiei urmaresc un avans de 20% a numarului de pasageri de la 1,9 milioane la 2,3 milioane de persoane transportate pe cursele de linie.
In continuare, ritmul de crestere inregistrat de TAROM este unul dintre cele mai bune din ultimii ani si dublu fata de media pietei.
Potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), piata aeriana de linie regulata isi va injumatati in acest an ritmul de crestere la 10%, dupa ce anul trecut a ajuns la circa 372 de milioane de euro. Cei mai importanti operatori de linie prezenti in Romania sunt alaturi de Carpatair, TAROM, Lufthansa, Air France, KLM, Malev, Czech Airlines sau British Airways.
Totodata, TAROM se apropie de ritmul de crestere al celui mai important operator low-cost de pe piata, Blue Air, care a estimat pentru acest an o crestere de 30%, pe primul trimestru raportand un avans in ritm cu bugetul.
Compania a semnat de curand un contract de preaderare la alianta globala SkyTeam pe o perioada de 18 luni, timp in care operatorul roman urmeaza sa deruleze investitii de 2 mil. dolari (1,2 mil. euro).
Printre conditiile pe care TAROM trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la alianta internationala se numara si schimbarea unor sisteme IT, de rezervare, de inventariere si de check-in, necesare alinierii la standardele aliantei, si asigurarea unor standarde de calitate si siguranta a zborului.
Dupa ce operatorul va indeplini toate conditiile de aderare, un audit de specialitate realizat de membrii SkyTeam va testa nivelul de respectare a cerintelor obligatorii.
Ulterior, alianta se va intruni pentru a analiza auditul si va comunica avizul de acceptare a companiei TAROM ca asociat.
Prin aderarea la o alianta, TAROM va avea acces la retelele companiilor partenere si va avea mai multe perspective de dezvoltare.
Totodata, TAROM va oferi clientilor aliantei 30 de destinatii noi, dintre care 10 sunt interne.

Piata aeriana de linie regulata s-a ridicat anul trecut la 372 de milioane de euro

Cei mai importanti operatori de linie regulata de pe piata locala sunt TAROM, Lufthansa, Carpatair, Air France, Malev sau British Airways

Ritmul de crestere al pietei aeriene de linie regulata se va injumatati in acest an pana la 10%

TAROM, cel mai mare operator de pe piata, si-a bugetat pentru acest an o crestere dubla fata de ritmul pietei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO