Companii

Taxa pe vanzarile producatorilor farma tulbura apele in industrie

24.01.2010, 23:05 34

Taxa pe vanzarile producatorilor de medicamente, care in 2010 artrebui sa genereze la bugetul Ministerului Sanatatii 570 mil. lei(134 mil. euro), a bagat in ceata producatorii de medicamente dupalansarea normelor in dezbatere publica.

Reprezentantii producatorilor spun ca aceste norme "au uneleprobleme care ar trebui sa fie corectate".

Potrivit textului publicat pe siteul Ministerului Sanatatii,producatorii vor fi taxati cu un procent intre 5 si 11% dinvanzari, trimestrial, sumele urmand sa fie calculate pe baza uneideclaratii pe propria raspundere completata de companii. Pe de altaparte, si spitalele vor face propria declaratie cu medicamenteleconsumate.

Sorin Popescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si directorrelatii externe al Merck Sharp & Dohme (MSD), afirma ca textulnormelor nu precizeaza clar daca aceasta taxa se aplica incasarilorefective dintrun trimestru sau vanzarilor facturate, doarece innorme se precizeaza ambele variante.

"Incasarile pentru medicamentele vandute in trimestrul patrusunt «zero», deoarece CNAS (Casa Nationala a Asigurarilor deSanatate n. red.) nu a incheiat platile nici macar la nivelullunii iulie 2009", spune Sorin Popescu.

O alta problema este, in opinia lui Popescu, faptul caproducatorul declara vanzarile catre distribuitor la un pret cuadaosurile distribuitorilor, dar ca o parte din aceste vanzarimerge pe alte piete prin reexport.

Inca de la data aparitiei acestei taxe, producatorii aucontestat profund aplicarea ei, motivand ca modelul pentru care aoptat Romania este unic in lume. Potrivit datelor MinisteruluiSanatatii, sistemul mai este folosit in state precum Italia,Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia,Irlanda si Franta.

Ideea de clawback a aparut prima data in Franta, dupa ceconsumul de medicamente a crescut puternic peste sumele bugetate,impins de marii producatori, iar statul a decis, ca solutie pentrulimitarea consumului, introducerea unei taxe procentuale pentruorice depasire a bugetului stabilit initial.

Cei mai afectati sunt producatorii internationali cu portofoliidin oncologie, cardiovascular, HIV/SIDA, pentru ca au cele mai marivolume de vanzari.

Vanzarile de medicamente in Romania sunt de circa 1,8 mld. euroanual, suma din care produsele la care statul contribuie genereazavanzari de peste 1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO