Companii

Taxele pentru şcolarizare au crescut în 81% din universităţi

Taxele pentru şcolarizare au crescut în 81% din...

Autor: Aurelia Alexa

30.09.2014, 09:52 307

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) atrage atenţia asupra faptului că taxele pe care studenţii le plătesc cresc de la an la an şi cer Guvernului să mărească bugetul alocat educaţiei, se arată într-un comunicat transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

ANOSR a lansat un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară, atrăgând atenţia că acestea cresc de la un an la altul şi că multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

Potrivti sursei citate, taxele de şcolarizare au crescut în 81 la sută dintre universităţi, în ultimii ani.

"Studiul ANOSR arată că doar în ultimul an universitar 38 la sută dintre universităţi au crescut taxele de şcolarizare, discuţii despre astfel de creşteri existând în peste jumătate dintre universităţi. Mai mult decât atât, studiul arată că în ultimii trei ani de zile taxele de şcolarizare au crescut în 81 la sută dintre universităţi, studenţii de la taxă fiind nevoiţi să plătească din buzunarele proprii slaba finanţare primită de universităţi de la minister", se arată în comunicat.

ANOSR reclamă şi faptul că sunt diferenţe foarte mari între taxele de şcolarizare încasate de universităţi pentru acelaşi program de studiu, deşi costurile ar trebui să fie similare.

"Dacă la Universitatea Româno-Americană specializarea Drept e taxată cu 2.000 de lei, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca acelaşi program de Drept e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferenţele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică şi Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei. Cele mai mari diferenţe sunt la specializările de Medicină – de la 4.800 de lei la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu până la 9.000 de lei la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti", precizează sursa citată.

Studiul prezintă şi o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universităţile româneşti. Reprezentanţii studenţilor precizează că deşi căminele cu preţuri mari au condiţii foarte bune, uneori valoarea taxelor pe care studenţii trebuie să le plătească depăşeşte limitele normale ale unui buget studenţesc.

"Cele mai scumpe taxe de cămin sunt la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu - 540 de lei, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi - 500 de lei şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi – 450 de lei. Studenţii au arătat şi faptul că pentru o cameră simplă de patru persoane, unde studenţii ar plăti 200 de lei lunar, universitatea ar urma să încaseze în fiecare lună aproximativ 1.200 de lei pe cameră, în condiţiile în care cheltuielile nu depăşesc 500-600 de lei în lunile de iarnă", mai rezultă din studiu.

Analizând taxele de admitere la universitate, ANOSR a constatat că acestea variază între 20 şi 350 de lei, în contextul în care valoarea acestor taxe ar trebui să acopere doar cheltuielile legate de personalul prezent la procesul de cazare şi materialele utilizate, acestea nedepăşind câteva zeci de lei.

În urma centralizării datelor s-a stabilit că cele mai mari taxe de admitere sunt încasate de universităţile de medicină: Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa» Iaşi - 350 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - 200-500 de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj – 300 de lei.

"De asemenea, universităţile pot încasa taxe de înmatriculare, sau taxe de confirmare, care ar trebui să acopere serviciile de înscriere a studenţilor în registrele oficiale ale universităţii. Deşi costurile pentru acest proces sunt infime, există universităţi care încasează şi 250 de lei taxă de înmatriculare, în contextul în care unele universităţi nu încasează niciun leu în plus pentru înmatricularea studenţilor", mai arată studenţii.

ANOSR susţine că şi taxele pentru restanţe sunt foarte diferite, de la 25 de lei per examen la Universitatea Politehnică Timişoara şi 135 per credit ECTS (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca), ceea ce înseamnă că restanţa unui examen de cinci credite poate ajunge la 675 de lei.

Studiul ANOSR arată şi faptul că Academia de Studii Economice din Bucureşti este singura universitate din ţară care percepe taxe de reexaminare de la a doua încercare a studenţilor de a lua examenul, în contextul în care toate celelalte universităţi permit studenţilor două prezentări gratuite.

"Nici studenţii care vor să se autodepăşească şi să ia note mai mari nu sunt scutiţi de plată. Cei care vor să meargă la examene de mărire sunt nevoiţi să plătească până la 50 de lei pe credit, ceea ce înseamnă sume de până la 200-300 de lei. Există şi universităţi care ofera posibilitatea participării la examene de mărire în mod gratuit, cum este Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Babes-Bolyai din Bucureşti care permit studenţilor să meargă gratuit la câte măriri vor ei", se mai arată în comunicat.

ANOSR mai spun că studenţii sunt nevoiţi să plătească o serie de alte taxe pentru serviciile administrative oferite de universitate, un exemplu fiind taxa pentru susţinerea examenului de licenţă aplicată tuturor studenţilor în 24 la sută din universităţi, lucru considerat anormal având în vedere că susţinerea examenului de licenţă este parte a activităţtilor normale ale programului de studiu plătit deja de stat sau studenţi.

Studiul ANOSR mai arată şi că 76 la sută din universităţi nu fac diferenţe între studenţii la taxă şi cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO