Companii

TBI Leasing iese cu o noua transa de obligatiuni

04.02.2005, 00:00 45

Compania TBI Leasing va lansa in primavara acestui an a doua sa emisiune de obligatiuni, cu o valoare de cel putin 3 milioane de euro.
"Lansarea era programata initial pentru a doua jumatate a anului trecut. Modificarile in legisatia pietei de capital ne-au intarziat, iar consultantul nostru ne-a spus ca perioada alegerilor nu este o perioada prea buna pentru lansare de obligatiuni. Obligatiunile vor fi lansate insa pe piata in primavara acestui an, cel mai probabil in aprilie - mai", a declarat Florentina Mircea, director general al TBI Leasing. Ea nu a oferit valoarea exacta a emisiunii de obligatiuni.
"Date exacte despre valoarea emisiunii vom putea furniza dupa aparitia noilor norme privind piata de capital, insa nivelul nu va fi mai mic de trei milioane de euro", a completat Mircea.
Ea spune ca dobanda ce va fi platita urmeaza la randul sau sa fie stabilita in perioada urmatoare, "insa nu va fi mai mica decat cea pe care am platit-o pentru prima lansare de obligatiuni - 6,5%". Prima emisiune de obligatiuni a companiei a fost lansata in august 2003.
Emisiunea de obligatiuni nu este singura modalitate prin care compania detinta de grupul financiar TBIF Financial Services BV isi va atrage finantare pentru extinderea activitatii.
Pentru acest an, TBI Leasing are in plan majorarea capitalului social, pana la aproximativ 5 milioane de euro, de la 2,6 milioane de euro cat este in prezent.
"Majorarea de capital se va face prin incorporarea profitului aferent anului 2004, precum si prin aport de numerar al actionarilor", a mai spus Mircea.
Profitul estimat pentru anul trecut este de 1 milion de euro (conform standardelor internationale de contabilitate - IAS), iar majorarea de capital va fi realizata in doua etape, in luna iunie si undeva in a doua parte a anului.
TBI Leasing estimeaza pentru acest an un volum al contractelor finantate de 60 de milioane de eur, ceea ce corspunde unei cresteri de peste 30% fata de anul precedent. Profitul companiei va creste la randul sau la aproape 1,5 milioane de euro, pe fondul cresterii valorii medii a contractelor de la 11.800 de euro la 15.500 de euro.
Cea mai mare parte din contractel eincheiate pana acum de TBI Leasing au vizat autoturismele, situatie care se regaseste de altfel si la nivelul intregii piete de leasing.
"Estimam ca vor creste in urmatoarea perioada si finantarile pentru echipamente sau cele pentru imobile, insa domeniul auto va detine cea maimare pondere", a mai spus Mircea.
TBI Leasing detine de la sfarsitul anului trecut si o cladire de birouri, situata in zona Piata Dorobanti.
"In ultimii ani afacerile au crescut si am fost nevoiti sa ne mutam intr-un spatiu mai generos. Pana la urma am decis sa cumparam o cladire de birouri, deoarece am ajuns la concluzia ca este mai ieftin decat sa inchiriem", a explicat directorul general al TBI Leasing.
Compania de leasing a platit 1,9 milioane de euro pentru o cladire de aproape 2.500 de metri patrati dispusi pe cinci etaje, dintre care trei sunt ocupate de TBI Leasing si TBI Credit, societatea de credit de consum al carei actionar unic este societatea de leasing, restul etajelor fiind inchiriate altor companii.
TBI Leasing a fost infiintata in anul 2002, avand ca actionari grupul financiar TBIF Financial Services BV cu o cota de 98,77%, societatea de asigurari Omniasig cu 1,22% din capitalul social al companiei si trei actionari persoane fizice. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO