Companii

Telenovela Oltchim continuă: Dan Diaconescu se plimbă prin Europa, în timp ce Guvernul îl aşteaptă să vină cu banii pentru acţiuni, iar angajaţii sunt în stradă

Telenovela Oltchim continuă: Dan Diaconescu se plimbă prin Europa, în timp ce Guvernul îl aşteaptă să vină cu banii pentru acţiuni, iar angajaţii sunt în stradă

Dan Diaconescu a fost aşteptat ieri la aeroport ca o veritabilă vedetă. „Nu trebuia să veniţi în număr atât de mare. Sunt un biet jurnalist. Nu sunt nici măcar preşedinte şi nici premier“, au fost primele sale cuvinte către jurnalişti

Autor: Andrei Chirileasa, Ioan Dornescu

27.09.2012, 00:07 2176

Dacă ziua de marţi a fost marcată de declaraţiile premierului Victor Ponta privind Oltchim, ieri capul de afiş l-a ţinut Dan Diaconescu, proprietarul postului de televiziune OTV şi câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, care s-a întors pentru scurt timp în ţară, după ce luni plecase în Germania chiar în toiul negocierilor pentru semnarea contractului de privatizare.

Diaconescu a fost aşteptat de televiziuni la aeroport timp de câteva ore, mai ceva ca Madonna, iar ora sosirii sale a fost anunţată încă de la primele ore ale zilei, ca o ştire bombă. Ore în şir, televiziunile au făcut diferite scenarii şi speculaţii cu privire la ce va declara Dan Diaconescu odată întors în ţară. Toată lumea aştepta ca el să vină şi să spună cu ce investitori a discutat pentru a strânge banii necesari pentru plata acţiunilor, circa 45 de milioane de euro.

În faţa zecilor de camere de luat vederi, Dan Diaconescu s-a arătat mai întâi surprins: "Nu trebuia să veniţi în număr atât de mare. Sunt un biet jurnalist. Nu sunt nici măcar preşedinte şi nici premier".

El şi-a intrat însă imediat în rolul de vedetă, povestind cum în ultimele zile a făcut un tur de forţă prin Germania, Franţa, Spania, Monaco şi Austria şi că urmează să plece din nou din ţară. Abia vineri, când se va reîntoarce, va putea da declaraţii mai concrete privind planurile concrete pentru Oltchim, le-a răspuns el jurnaliştilor care voiau să ştie când va semna contractul de privatizare.

Întrebat cu cine a discutat în turneul său euro­pean, Diaconescu a răspuns evaziv, spu­nând că mai multe detalii pot da reprezentanţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care l-ar fi urmat pas cu pas în ultimele zile.

"Dacă guvernanţii vor doar să închidă com­binatul sau să-l falimenteze, eu vreau, împreună cu prietenii mei, să-l redeschidem. Căutăm pieţe noi de desfacere, căutăm să achiziţionăm materii prime, la preţuri cât mai mici, şi să vindem la preţuri cât mai mari pentru a reporni, poate de luni, dacă guvernul o să accep­te condiţiile noastre. În orice caz, cât de re­pe­de o să reluăm activitatea. Nu pot ei în­chide combinate câte putem redeschide noi", a spus Diaconescu, fără a preciza cine sunt "prietenii".

Întrebat insistent de câtre jurnalişti dacă de­ţine banii pentru preluarea Oltchim, Diaco­nescu a răspuns afirmativ, precizând că va semna contractul "când guvernul va accepta con­diţiile", iar fondurile vor fi plătite "cât de re­pede va dori guvernul să ia banii". Întrebat de unde are banii, el a răspuns din nou că "de la popor". "Pentru noi e o problemă să strângem fon­duri suficiente pentru Tarom şi CFR şi apoi să vorbim foarte serios despre Hidroelectrica şi Nuclear­electrica", a spus Diaconescu. El a afir­mat că Oltchim va fi condus de o echipă de manageri străini.

"Nu rataţi întoarcerea mea pentru că nici nu ştiţi de pierdeţi", le-a mai transmis el jurna­liş­tilor şi probabil românilor din faţa televi­zoarelor, o formulă pe care a lansat-o la OTV.

Echipele de televiziune au continuat să-l urmărească pe Dan Diaconescu şi după ce acesta s-a urcat în maşina care l-a luat de la aero­port, ca pe o adevărată vedetă pop. Urmă­toarea oprire a fost la Ambasada SUA, unde Diaconescu a stat circa 45 de minute, reuşind să aprindă speculaţii privind o even­tuală întâlnire cu ambasadorul SUA. Am­ba­sa­da a anunţat că Diaconescu s-a întâlnit cu un alt oficial al ambasadei, ambasadorul nefiind pre­zent.

Reprezentanţii Ambasadei au constant întâl­niri pentru a înţelege evenimentele politice şi economice", afirmă Ambasada, în precizarea transmisă MEDIAFAX cu privire la contextul întâlnirii cu Dan Diaconescu.

Patronul OTV a urcat în limuzină imediat după ce a ieşit din sediul Ambasadei SUA şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor despre întâlnirea pe care a avut-o. El doar a făcut un gest cu mâna că totul e "Ok".

Între timp, avocaţii lui Diaconescu vin cu noi propuneri la contractul de privatizare

Reprezentanţii lui Dan Diaconescu au continuat ieri negocierile cu membrii comisiei de privatizare pe marginea contractului de vânzare-cumpărare, punând pe masă noi amendamente la contract.

"Vrem să clarificăm trei lucruri esenţiale. Statul trebuie să reglementeze situaţia salariilor angajaţilor Oltchim. Sindicatul Oltchim are o solicitare, pe care ne-am însuşit-o şi noi, ca până la data semnării contractului statul să plătească la zi salariile angajaţilor combinatului. Dorim ca OPSPI să garanteze că nicio societate de stat creditoare, ca Electrica, CFR sau Salrom, să nu ceară, după semnarea contractului, insolvenţa Oltchim. Mai cerem obligarea părţilor semnatare ale contractului să stabilească modalitatea concretă prin care vom putea prelua rafinăria Arpechim", a declarat Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu.

Premierul Ponta îl ameninţă cu demisia pe şeful OPSPI

Prelungirea scandalului privatizării Olt­chim, care loveşte puternic în imaginea Guvernului USL, l-a determinat pe primul-ministru Victor Ponta să emită un avertisment care-l vizează pe şeful OPSPI, Remus Vulpescu, cel care a coordonat procesul de privatizare.

"Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puţin şi să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt şef la OPSPI care poate să explice mai clar", i-a spus Ponta ministrului economiei, în faţa jurnaliştilor, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

În acest moment, Guvernul Ponta nu poate lua o decizie în privinţa Oltchim, deoarece termenul pentru semnarea contractului de privatizare expiră luni. Până atunci, Guvernul trebuie să-l aştepte pe Dan Diaconescu să vină cu banii, chiar dacă premierul Ponta a declarat încă de luni că nu crede că acest lucru se va întâmpla. Dacă Diaconescu nu vine cu banii şi nu semnează contractul de privatizare, atunci Guvernul pregăteşte numirea unui adminis­trator special care să readucă compania pe linia de plutire.

Pentru asta, Guvernul va trebui să sprijine cu bani compania, în vederea asigurării capitalului de lucru necesar repornirii instalaţiilor, care se ridică la peste 30 de mi­lioane de euro pe lună.

Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme în luna noiembrie, întrucât operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Bruxellesului este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor.

"În astfel de situaţii, răspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, întrucât se presupune că ai o urgenţă, vrei să ţii o companie în viaţă. Totuşi, termenul este de 30 de zile de când se primeşte notificarea", a declarat preşedintele Consiliului Con­curenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Me­diafax.

Salariaţii nu mai au răbdare şi au reluat protestele

Circa 600 de angajaţi ai Oltchim au protestat ieri la sediul companiei, oamenii spunând că vor ieşi în stradă în fiecare zi, până când activitatea combinatului va fi repornită şi până vor primi salariile restante, iar după 1 octombrie, dacă situaţia nu se va rezolva, vor protesta şi la Bucureşti.

"Ce se se va întâmpla de luni încolo, data limită la care Dan Diaconescu trebuie să semneze contractul de privatizare, vom vedea. Dacă nu se rezolvă problemele, vom schimba atitudinea şi faţă de Guvern şi faţă de Ministerul Economiei. Aşteptăm ca domnul Diaconescu să semneze contractul de privatizare. Dacă nu-l va semna, îmi pare rău că s-a pierdut mult timp. După 1 octombrie, dacă situaţia nu se va rezolva, vom protesta şi la Bucureşti", a declarat liderul salariaţilor Corneliu Cernev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO