♦ Aceste mutări de pe plan autohton nu sunt însă specifice doar pieţei locale, în 2023, fondatorul localului Noma din Copenhaga, poate cel mai cunoscut restaurant din lume, a luat o decizie similară ♦ Criza forţei de muncă şi creşterea preţurilor au făcut din fine-dining o misiune imposibilă ♦ Mai mult decât atât, un alt factor care a dus la această mişcare îl reprezintă comportamentul noilor generaţii, care nu îşi doresc prea multă sofisticare în relaţia lor cu mâncarea.
„Acum 16 ani, am pus bazele unui proiect de la care nu m-am aşteptat niciodată să devină ceea ce este astăzi, Baracca. L-am văzut cum a înflorit sub ochii mei, dar totodată, şi mai important, sub ochii clienţilor noştri (...). Într-o perioadă în care am crescut ca restaurant, am crescut şi ca familie, pentru că de-a lungul anilor, Baracca a reuşit să adune în jurul său cei mai pasionaţi, talentaţi şi muncitori oameni. (...) Totuşi, după mulţi ani de creştere, am început să realizez că nu mai există spaţiu pentru noi să facem asta, aşa că am luat decizia să închid această poveste pentru totdeauna. Restaurantul se va închide definitiv pe 12 august“, a scris Maria Dunca, cea care a pus bazele proiectului Baracca, într-o postare pe pagina de Facebook a localului.
Acest mesaj ce anunţă închiderea Baracca din Cluj, unul dintre cele mai cunoscute restaurante de top din România, vine la scurtă devreme după ce fondatorii unui proiect similar au luat aceeaşi decizie. E vorba de Paul şi Mihaela Oppenkamp.