Microberarii, cei care au adus un suflu nou pe o piaţă a berii dominată de patru multinaţionale, au început să parieze pe propriile baruri sau pe spaţii dedicate degustărilor pentru a creşte într-o piaţă care şi-a pierdut din avânt după pandemie.
„În mod clar piaţa berii artizanale a crescut mult pentru că la un moment dat erau active 85 de microberării. În momentul de faţă cred că nu mai sunt chiar atât de multe, dar în continuare apar afaceri în domeniu“, a explicat Tudor Petrescu, fondator al fabricii de bere Olovina, un brand care a luat naştere în 2017. El estimează că piaţa berii artizanale este la circa 0,2% din totalul pieţei berii. Volumele de bere sunt la circa 15 milioane de hectolitri anual, iar în 2024 a dat un semn de revenire după doi ani consecutivi de scădere.
De provocări nu a scăpat nici piaţa berii artizanale, astfel încât micii berari şi-au direcţionat energia în a creşte în alte canale decât retailul modern sau HoReCa, unde jocurile sunt făcute de cei patru mari berari – Ursus Breweries, HEINEKEN, Bergenbier şi Tuborg (URBB).