Companii

Terapia din Cluj a făcut profit de 98 mil. lei în 2015, în creştere cu 14%. În cinci ani, producătorul care are o fabrică în Cluj a adunat câştiguri de aproape 500 mil. lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

14.04.2016, 00:07 739

Producătorul de medicamente Terapia din Cluj, parte a grupului indian din industria farmaceutică Sun Pharma, a raportat un profit net de 98,4 milioane de lei (peste 22 mil. euro) în 2015, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Compania este unul dintre cei mai profitabili jucători din producţia locală, generând în ultimii cinci ani profituri de aproape 500 de milioane de lei. De altfel, marja de profit a producătorului a fost anul trecut de peste 18%, în creştere faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF,  la o cifră de afaceri în 2015 de aproape 539 de milioane de lei.

„Am schimbat mixul de produse pe care le realizăm. Ne-am concentrat mai mult pe produsele fără prescripţie (OTC-uri, over the counter – n. red.), care acum reprezintă 40%, în condiţiile în care în 2010-2011 erau 25%. În plus, ne axăm pe acele produse cu prescripţie (Rx-uri – n. red.) care sunt mai profitabile. De asemenea, în ultimele două trimestre ale anului trecut taxa clawback a scăzut, ceea ce s-a văzut şi la nivel de profit“, a spus pentru ZF Dragoş Damian, directorul general executiv  al Terapia din Cluj.

Sun Pharma, din care producătorul Terapia face parte, s-a poziţionat anul trecut pe locul şase în topul celor mai mari companii farmaceutice de pe plan local ca valoare a vânzărilor, cu o cotă de piaţă de 4,4%, potrivit datelor comapaniei de cercetare Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO