Companii

Terenurile arabile româneşti, cel mai mare randament din marile pieţe agricole ale UE

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

28.07.2014, 00:07 1753

Investiţiile în terenurile arabile din România aduc un randament anual de 13%, cel mai mare dintre cele mai mari zece pieţe agricole din Uniunea Europeană, potrivit unei analize a ZF.

Fiecare hectar de teren arabil a generat în medie o profitabilitate netă de 500 de euro anul trecut, iar achiziţia acestei suprafeţe costă în medie 4.000 euro.

„Potenţial mare de apreciere a pre­­­­ţurilor la terenurile agricole au pieţele din România şi cele din zona baltică“, a declarat pentru ZF Ian Bailey, cercetător-şef al Savills, o casă de consultanţă imobi­liară din Marea Britanie ce se con­cen­trează pe tere­nuri arabile.

Terenurile din România ră­mân cea mai atractivă in­vestiţie între toate marile pie­ţe europene deşi în ultimul deceniu cotaţia a crescut de 25 de ori, cu un ritm mediu de 40% pe an.

România rămâne o piaţă inte­re­san­tă privind terenurile agricole, dar în acelaşi timp preţul mult mai mic decât cel din economiile mature ale UE vine la pachet cu ris­curi pre­cum lipsa docu­mentelor cadastrale, infra­structura defi­citară, lipsa iriga­ţiilor, fragmen­tarea şi imposibilitatea de a comasa în unele cazuri.

Agricultura parcurge în prezent un sezon cu producţii de cereale şi seminţe oleaginoase apropiate de recordurile istorice, cu rezultate foarte bune atât la grâu, cât şi la rapiţă, dar şi cu aşteptări pozitive pentru porumb sau floarea-soarelui.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia lui Ian Bailey privind evoluţia preţurilor terenurilor

- evoluţia randamentului mediu în ultimii 10 ani, poziţia României în UE, motoarele creşterii

- investiţiile străinilor pe piaţa de terenuri din România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO