Companii

TESLA, despre fabrica de 450 de milioane de lei de la Brăila, anunţată din 2022, dar neîncepută: Avem opt luni de întârziere cauzate de îmbunătăţirile pe care vrem să le facem. Capacitatea proiectului se dublează

TESLA, despre fabrica de 450 de milioane de lei de la...

Autor: Roxana Petrescu

20.06.2024, 10:00 8468

♦ Noul termen pentru finalizarea fabricii de baterii de la Brăila, un proiect de 450 de milioane de lei în care sunt implicaţi cehii de la grupul industrial TESLA, este jumătatea anului viitor ♦ Anunţul privind realizarea fabricii datează din vara anului 2022, construcţiile trebuia să fie lansate la începutul anului 2023, termenul de finalizare fiind de un an ♦ În acest moment, lucrările nu au început ♦ Care sunt motivele?

TESLA Energy Storage, compa­nie înfiinţată în iunie 2022, dar care face parte din grupul cehesc TESLA, producător de echipamente energe­tice, inclusiv destinate stocării ener­giei, ar fi trebuit să demareze anul tre­cut construcţia unei fabrici de echi­pamente pentru stocarea ener­giei la Brăila. Inves­ti­ţia se ridică la 450 de mi­lioane de lei (92 mil. euro), fiind susţinută printr-un ajutor de stat de 200 de mili­oa­ne de lei. Brăila este unul dintre cele mai vânate judeţe din România de noul val de inves­ti­tori în energie ver­de, potrivit unei cen­trali­zări realizate de ZF, iar siste­mele de stocare care ar fi trebuit produse de TESLA Energy Storage erau desti­nate inclusiv parcurilor eoliene şi solare. Lucrările ar fi trebuit demar­a­te la începutul anului trecut şi fina­lizate în termen de un an, dar în realitate şantierul nu a fost nici acum deschis.

„Întârzierea este cauzată de îmbunătăţirile pe care am decis să le aducem la construcţia clădirii şi la dis­punerea tehnologiei în interiorul unităţii. Acest lucru este legat de fap­tul că vom creşte capacitatea de pro­ducţie de la 2 GWh/an la 4 GWh/an. Întârzierile sunt de circa opt luni. Construcţiile vor fi finalizate în iunie 2025“, a declarat Dusan Lichar­dus, cofondator şi preşedintele con­si­liului de administraţie al grupului TESLA din Cehia, pentru ZF.

A­cesta a mai precizat că echipa­men­tele vor fi destinate cu precă­dere pieţei euro­pene. „Pentru toate lu­cră­rile pe care le a­vem de executat avem contractele sem­nate şi resursele necesare“, a mai spus Lichardus.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro