Companii

Teva incepe ofensiva pe piata farma si mizeaza pe vanzari de 60 mil. dolari in trei ani

Teva incepe ofensiva pe piata farma si mizeaza pe vanzari de 60 mil. dolari in trei ani

Dana Stanciulescu, country manager, Teva Pharmaceuticals SRL: "In conditiile in care prin portofoliul de produse, prin strategia pe care Teva o are pentru piata romaneasca nu se vor atinge aceste tinte, probabil ca se vor lua in calcul si varianta achizitiei, si o investitie greenfield."

15.08.2007, 19:00 384

Gigantul israelian Teva, cel mai mare jucator de pe piata mondiala a medicamentelor generice, si-a bifat Romania pe lista prioritatilor din Europa Centrala si de Est pentru urmatorii ani.
Compania si-a propus o tinta de vanzari de 60 mil. dolari in urmatorii trei ani si un loc intre primii cinci jucatori de pe piata locala.
"Interesul Teva este de a se dezvolta pe piata romaneasca, de a castiga cota de piata. In 2007, pana la acest moment, am lansat 20 de produse noi, insa baza va fi anul viitor", a spus Dana Stanciulescu, country manager al Teva Pharmaceuticals SRL.
Obiectivele pe care Teva le are urmeaza sa fie atinse prin largirea portofoliului de produse, insa daca aceasta nu va fi suficient se vor lua in calcul si investitii greenfield sau cumparari de producatori locali.
"In conditiile in care prin portofoliul de produse, prin strategia pe care Teva o are pentru piata romaneasca nu se vor atinge aceste tinte, probabil ca se vor lua in calcul si varianta achizitiei, si o investitie greenfield", a precizat Dana Stanciulescu.
Anul trecut grupul israelian a facut primul pas pe piata din Romania cand a infiintat Teva Pharmaceuticals SRL, firma care se ocupa cu activitatile de marketing si promovare ale grupului israelian pe plan local. Incepand cu 2008, acest SRL va avea ca obiect de activitate si importul de medicamente.
Anul acesta, Teva a lansat medicamente pe segmentele cardiovascular, sistem nervos central, psihiatrie, dermatologie, oncologie. 10 din cele 20 de produse lansate anul acesta de grupul israelian pe piata locala sunt din oncologie.
"Anul acesta ne asteptam la vanzari de 16 milioane de dolari, la preturi de farmacie. Iar daca stam sa ne gandim ce vanzari au primii cinci jucatori de generice, pot spune ca ar trebui sa ajungem la un nivel de 60 de milioane de dolari in urmatorii trei ani", a mai spus Dana Stanciulescu.
Pana la momentul deschiderii reprezentantei, prezenta Teva pe piata locala se concretiza in doua medicamente, unul folosit in tratamentul osteoporozei si altul folosit in tratamentul sclerozei multiple, care erau livrate prin intermediul distribuitorului Valmedica.
Cu aceste doua produse, Teva a avut vanzari de peste 12 mil. dolari in 2006.
"2008 va fi anul inceputului ofensivei Teva pe piata romaneasca. Pe plan local, cu exceptia acestor doua segmente (osteoporoza si scleroza multipla - n.red.), Teva nu este cunoscuta. La nivel de doctori si de farmacii, brandul Teva nu este suficient de familiar si din acest motiv noi trebuie sa fim agresivi pentru a intra pe piata", a adaugat Dana Stanciulescu.
Anul trecut, Teva acoperea 52% din pacientii care se tratau de osteoporoza, in timp ce pe scleroza multipla, compania israeliana avea o cota de piata de 22%. In ceea ce priveste medicamentele noi lansate, pe oncologie, spre exemplu, Teva mizeaza pe vanzari de 3 mil. dolari numai intr-o jumatate de an.
Teva are in Romania 50 de angajati, dintre care 34 sunt reprezentati de forta de vanzari.
Sediul Teva este in Israel, iar 80% din vanzarile globale ale companiei, care au atins 8,4 mld. dolari in 2006, se deuleaza in America de Npord si Europa. La nivel mondial, Teva are 26.000 de angajati si facilitati de productie in Israel, America de Nord, Europa si America Latina.
Alti jucatori de top din industria mondiala a medicamentelor generice sunt Sandoz, Barr, Merck, Ratiopharm, Actavis si Ranbaxy. Dintre acestia, la nivel local au facilitati de productie Sandoz (care detine doua unitati de productie la Targu-Mures), Actavis (fostul Sindan Bucuresti) si Ranbaxy (Terapia Cluj).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO