Companii

The Guardian, pe urmele lui Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex, într-o operaţiune controversată de la cea mai mare topitorie din Franţa, care face obiectul unei dispute cu unul dintre creditori

The Guardian, pe urmele lui Sanjeev Gupta, proprietarul...

Autor: Răzvan Botea

09.03.2022, 15:22 488

The Guardian, cel mai cunoscut cotidian britanic, a scris un articol legat de operaţiunile GFG ale lui Sanjeev Gupta şi disputa pe care o are cu un fond de investiţii din SUA, în privinţa topitoriei Dunkerque, din Nordul Franţei.

Topitoria a fost preluată de American Industrial Partners (AIP), un fond de private equity din SUA, în contul unei datorii, operaţiunea fiind pe rolul instanţelor franceze.

The Guardian susţine că ministerul francez are motive să creadă că Sanjeev Gupta a folosit fonduri de la Sidex pentru a plăti această datorie, însă a fost respins.

Topitoria Dunkerque, cea mai mare din Europa, este un activ foarte căutat într-o industrie importantă pentru guvernul francez şi se estimează că ar consuma până la 1% din energia electrică a Franţei.

Sanjeev Gupta, om de afaceri cu origini indiene şi cu studii la Cambridge în domeniul comerţului cu mărfuri, a cumpărat topitoria de la Rio Tinto în decembrie 2018. Cu toate acestea, AIP a preluat controlul asupra acesteia în octombrie 2021, după ce a achiziţionat o parte din datorii, iar topitoria a devenit de atunci subiectul unei dispute juridice, mai notează cotidianul britanic.

Mai jos poziţia integrală a GFG Alliance:

"GFG Alliance (GFG) a pus la dispoziţie fonduri pentru a achita toate datoriile faţă de AIP şi, de asemenea, a obţinut oferte de la finanţatori terţi, inclusiv de la cel mai mare grup de mărfuri din lume. Dar toate eforturile de a rambursa, refinanţa sau răscumpăra datoria au fost respinse în mod repetat, deoarece AIP nu a avut niciodată intenţia de a accepta fonduri - nici de la GFG, nici de la altcineva.

Multe dintre afirmaţiile din dosarul depus de AIP se bazează pe documente nedivulgate şi presupuse conversaţii cu terţe părţi. Nu a existat nicio deturnare a banilor grupului de la nicio companie. Am solicitat consultanţă juridică şi am luat măsuri riguroase pentru a asigura respectarea legislaţiei şi reglementărilor in vigoare şi avem convingerea că transferul de fonduri către AIP nu a încălcat niciuna dintre acestea.

Nici unul dintre argumentele apărării nu distrage atenţia de la realitatea faptului că aceasta a fost o manevră premeditată, de prădător, pentru a pune mâna pe un activ valoros pe bani puţini, de aceea AIP a refuzat oferte viabile şi repetate de rambursare. Apărarea AIP este la fel de cinică precum exproprierea iniţială a bunului nostru. Respingem interpretarea speculativă a evenimentelor de către AIP.

GFG are convingerea că acţiunile sale împotriva AIP sunt deplin fundamentate. GFG se angajează să întreprindă toate acţiunile legale necesare pentru a anula exproprierea ilegală a topitoriei Dunkerque de către AIP."

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR – background info:

Aprilie 2021 - Oferta AIP de a cumpăra Dunkirk şi Duffel. Semnarea unei declaraţii fără caracter obligatoriu. Strict neangajantă şi supusă contractului, diligenţelor şi excluderilor normale pentru potenţialii cumpărători. Lightship, afiliat AIP, cumpără 60% din creanţele de tip superior de la Dunkirk.

Aprilie - iulie 2021 - alte oferte neangajante primite de la terţi pentru valori mult mai mari decât oferta AIP.

3 iulie 2021 - GFG respinge în cele din urmă achiziţia de acţiuni propusă de AIP şi oferta de rambursare a datoriei.

De la începutul lunii iulie 2021 GFG a încercat în mod repetat să ramburseze toate sumele în întregime, inclusiv prin oferirea de a plăti anticipate - înainte ca datoria să fie rambursată.

12 iulie 2021 - AIP cumpără toate obligaţiile asumate în cadrul datoriei de tip mezzanine a Blackrock.

w/c 12 iulie 2021 - GFG continuă să ofere şi să ia măsuri pentru a rambursa datoriile. Nu există un angajament corespunzător din partea AIP.

13 iulie 2021 - AIP grăbeşte preluarea datoriei de tip mezzanine AIP/Blackrock.

15 iulie 2021 – Sume de bani trimise pentru a rambursa integral AIP la notificarea GFG. Au fost desemnaţi lichidatori în timp ce era clar că se trimiteau bani.

Vara anului 2021 – au fost făcute diverse oferte pentru a asigura rambursarea integrală a AIP (în ceea ce priveşte datoriile de tip senior şi mezzanine AIP/Blackrock), inclusiv de la terţe părţi

Octombrie 2021 – acţiune GFG înaintată la Înalta Curte pentru a contesta însuşirea ilegală a activului Dunkirk în încercarea de a anula demersurile clare ale AIP de a prelua proprietatea asupra activului.

Despre creditele de carbon:

"Creditele de carbon sunt active ale unei companii şi, la fel ca alte mari companii industriale, companiile LIBERTY Steel Group comercializează credite de carbon în cadrul operaţiunilor de business curente. Acestea includ tranzacţii de cumpărare şi vânzare de credite în funcţie de cerinţele de business şi de preţul pieţei."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO