Companii

ThyssenKrupp si-a vandut partea dintr-un joint-venture cu Compa Sibiu

11.07.2005, 19:21 153

Compania ThyssenKrupp Automotive, membra a grupului german ThyssenKrupp, a anuntat ca va vinde pachetele majoritare de actiuni la unitatile europene producatoare de arcuri de suspensie pentru camioane, printre care si uzina Compa Arcuri Sibiu, catre firma austriaca Styria Federn, din grupul Frauenthal.

Compa Arcuri Sibiu este un joint-venture intre germani si producatorul roman de piese auto Compa, ThyssenKrupp detinand aproximativ trei sferturi din actiuni.

"Stiam ca sunt in discutii pentru vanzare, dar nu stiam ca au finalizat negocierile", a declarat Ioan Deac, presedintele Compa. ThyssenKrupp mai este prezenta la Sibiu in cadrul unui alt joint-venture cu Compa - in domeniul amortizoarelor auto prin intermediu ThyssenKrupp Bilstein Compa.

Potrivit unui comunicat al diviziei de componente auto a ThyssenKrupp, vanzarile anuale Compa Arcuri si a celeilalte unitati implicate in tranzactie, din Azambuja - Portugalia, se ridica la 45 de milioane de euro.Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita. Cele doua uzine au 560 de angajati si produc in principal arcuri cu foi, parabolice si trapezoidale, utilizate la camioane.

Cumparatorul, grupul Styria, este de asemenea specializat in productia de arcuri pentru camioane. Pe langa arcurile pe foi, firma mai produce bare stabilizatoare, avand 830 de angajati la sase unitati din Europa.

Vanzarile anuale ale Styria Federn se ridica la 830 mil. euro, iar printre principalii clienti se numara MAN, Scania, DaimlerChrysler, Renault, Volvo, Mitsubishi, Isuzu.

Styria Federn urmareste, prin achizitia fabricilor din Romania si Portugalia, sa isi consolideze pozitia pe piata europeana a arcurilor pentru camioane.

Pe de alta parte, ThyssenKrupp Automotive vizeaza, in viitor, sa isi transfere activitatile de productie de arcuri catre divizia ThyssenKrupp Bilstein, specializata in fabricarea amortizoarelor pentru autovehicule. Masura are ca scop consolidarea pozitiei firmei pe piata furnizorilor de componente pentru autoturisme.

ThyssenKrupp Automotive este unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de componente auto, cu peste 143.000 de angajati la 130 de fabrici din 17 tari, si vanzari de 7,3 mld. euro in anul fiscal 2003-2004. ThyssenKrupp este prezent in Romania prin toate cele cinci divizii ale grupului - metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale si servicii.

Concernul ThyssenKrupp este unul din cele mai mari grupuri producatoare de tehnologie la nivel mondial. Cu activitati in special in domeniile metalurgic, bunuri industriale si servicii, grupul a realizat in anul fiscal 2003-2004 o cifra de afaceri de peste 39 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO