Companii

Ţiriac jr: Cine reuşeşte să supravieţuiască astăzi va avea cu siguranţă de profitat în următorii zece ani

Ţiriac jr: Cine reuşeşte să supravieţuiască astăzi va avea cu siguranţă de profitat în următorii zece ani
06.07.2010, 23:37 47

Decizia de majorare a TVA nu va avea niciun efect pozitiv asupraeconomiei locale, exis tând şansa ca şi mai multe com panii să-şiînchidă activitatea şi implicit să nu mai contribuie la bugetul destat, reducând şi mai mult veniturile, în opinia lui Ion AlexandruŢiriac, reprezentantul acţio na rului în consiliile de conducere şiadministraţie, atât în cadrul Ţiriac Holdings, cât şi în cadrulboard-urilor Unicredit Ţiriac Bank, Allianz Ţiriac Asigurări şiMetro Cash&Carry.

"În urma acestei decizii nu câştigă nimeni, iar sectorul privat,care este lovit încontinuu de doi ani, primeşte încă o necunoscutăîn ecuaţie. Multe firme operează astăzi în pierdere sau la limitabreak-evenului, acestea reducând costurile în ultimele 18 luni pânăla limita sub zis tenţei, şi acum, printr-o scădere a consu mului,«sănătatea» acestor firme va fi supusă unui nou test."

Ion Alexandru Ţiriac, 33 de ani, a început să lucreze alături detatăl său în urmă cu aproximativ cinci ani, ocupându-se înprincipal de divizia auto a holdingului.

Impact greu de măsurat

În opinia fiului fostului tenisman impactul majorării TVA esteextrem de greu de măsurat, "având în vedere că nu poate şti nimeniastăzi ce procent din aceste încasări adiţionale va fi real, cât seva duce către piaţa neagră şi cu cât va scădea consumul".

Ţiriac are afaceri în două dintre cele mai lovite pieţe dineconomia românească, respectiv industria auto şi imobiliare,sectoare în care multe businessuri s-au redus cu 40-50% faţă denivelul din urmă cu doi ani. Nici afacerea lui Ion Ţiriac nu arămas imună la actualul context economic, scăderea de anul trecutfaţă de 2008 fiind la nivelul întregului grup de cel puţin ojumătate de miliard de euro potrivit estimărilor ZF.

Faţă de boomul economic din 2007, atunci când importurile demaşini creşteau cu aproape 50%, iar piaţa auto totală cu peste 20%,în timp ce piaţa imobiliară cunoştea cea mai mare expansiune, acumsituaţia este mai "normală", în opinia şefului ŢiriacHoldings.

"Contextul în care ne regăsim astăzi din punct de vedereeconomic îl consider a fi, comparativ cu cel din 2007, mult maiapropiat de situaţia reală a ţării. Cred că în trecut totul a fostartificial, iar cine mai reuşeşte să supra vieţuiască astăzi vaavea cu siguranţă de profitat în următorii zece ani", a subliniatIon Alexandru Ţiriac. În acelaşi timp, Ţiriac jr. consideră că"este extrem de sănătos pentru orice firmă să o ia de la zero,optimizându-se corect pe termen lung".

În ceea ce priveşte propriul business, Ţiriac pariază peexpansiune şi investiţii în noi centre auto. Dacă în primultrimestru al acestui an ŢiriacAuto a inaugurat un nou dealer laCluj pentru mărcile Ford şi Hyundai, luna trecută s-a deschis unulîn partea de sud a Capitalei, pentru Hyundai şi Mitsubishi, în urmaunor investiţii de peste 10 mil. euro.

Afacerile Ţiriac Holdings vor reveni "pe plus", cu creşteri de5-6%, după 2011, Ion Ţiriac jr. spunând în aprilie oarecum resemnatcă "niciodată nu vom mai vedea creşteri de

30-40% pe an cum erau în trecut. În plus, nici nu este sănătossă ai creşteri atât de mari".

Afacerea din auto

Ţiriac Holdings deţine în sectorul auto un business de peste 700mil. euro, potrivit estimărilor ZF, alcătuit din cei patruimportatori Romcar (Ford), Hyundai Auto România, Premium Auto (LandRover şi Jaguar) şi M Car Trading (Mitsubishi), la care se adaugăreţeaua de dealeri ŢiriacAuto care comercializează prin intermediula 65 de concesionari 11 mărci auto, printre care Mercedes-Benz,Ford, Hyundai şi Jaguar. Din mărcile auto importate de grupulŢiriac, doar Ford a înregistrat o creştere de aproape 5% în primelecinci luni din acest an, în timp ce restul brandurilor au consemnatscăderi.

Dacă în aprilie Ţiriac se aştepta la o stabili zare a situaţieieconomice şi chiar la o creştere de 3-5%, acum, după ce Executivula adoptat noile măsuri, omul de afaceri pare mai pesimist în ceeace priveşte evoluţia Produsului Intern Brut, cu toate că şi în urmăcu trei luni declara că "un declin este mai posibil decât ocreştere".

"În privinţa PIB, cred că din păcate atât în acest an, cât şi înprimele luni ale anului viitor se va înregistra o scădere. Estimămun declin de aproape 3% în 2010 şi 1,5% în 2011. Aceste procente nusunt finale şi reflectă doar ima ginea de astăzi, care poate fiafectată de econo mia regională, de inflaţie sau de alte deciziiluate de Guvern şi/sau de BNR."

O eventuală relansare a economiei se poate realiza numai de josîn sus şi doar cu sprijinul sectorului privat şi al băncilor, înopinia lui Ţiriac jr, în contextul în care "orice măriresuplimentară de taxe nu va face decât să prelungească situaţia încare ne aflăm".

Ce spune Ion Alexandru Ţiriac despre:

Impactul creşterii TVA: În urma acestei decizii nu câştigănimeni, iar sectorul privat, care este lovit încontinuu de doi ani,primeşte încă o necunoscută în ecuaţie. Multe firme operează astăziîn pierdere, sau la limita break-evenului, acestea reducândcosturile în ultimele 18 luni până la limita subzistenţei, şi acum,printr-o scădere a consumului, "sănătatea" acestor firme va fisupusă unui nou test.

Creşterea economică: În privinţa PIB, cred că din păcate atât înacest an, cât şi în primele luni ale anului viitor se va înregistrao scădere. Estimăm un declin de aproape 3% în 2010 şi 1,5% în 2011.Aceste procente nu sunt finale şi reflectă doar imaginea de astăzi,care poate fi afectată de economia regională, de inflaţie sau dealte decizii luate de Guvern şi/sau de BNR.

Situaţia economică: Contextul în care ne regăsim astăzi dinpunct de vedere economic îl consider a fi, comparativ cu cel din2007, mult mai apropiat de situaţia reală a ţării. Cred că întrecut totul a fost artificial, iar cine mai reuşeşte săsupravieţuiască astăzi va avea cu siguranţă de profitat înurmătorii zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO