Companii

Tiriac Jr.: Vrem sa facem din "Stejarii" cel mai ravnit complex rezidential de lux din Romania

Tiriac Jr.: Vrem sa facem din "Stejarii" cel mai ravnit complex rezidential de lux din Romania

Ion Alexandru Tiriac: Vrem sa ne selectam clientela, iar in al doilea rand nu ne dorim ca apartamentele sa fie cumparate 'in bloc' pentru a fi revandute ulterior la un pret mai mare. Click pentru detalii

29.07.2008, 19:59 499

Proiectul este dezvoltat in mijlocul padurii Baneasa din nordul Capitalei pe un teren de 10 hectare si va cuprinde in final 535 de apartamente in blocuri de patru etaje.
Complexul va cuprinde doua restaurante de top, un club, cinci terenuri de tenis, patru piste de bowling, doua piscine, spa si gradinita.
Apartamentele au preturi pornind de la 340.000 de euro plus TVA (pentru doua camere) si ajung la 1,8 mil. euro plus TVA pentru penthouse-urile cu o suprafata de 600 de metri patrati. Primele 286 de apartamente vor fi livrate la inceputul verii anului 2009.
"Mi-am cumparat si eu apartament aici, dar primul cumparator a fost tatal meu, urmat de prietenii lui si de oamenii alaturi de care lucreaza. Am avut cazuri de fonduri de investitii care au dorit sa cumpere mai multe locuinte in cadrul proiectului dar am refuzat. Odata, vrem sa ne selectam clientela, iar in al doilea rand nu ne dorim ca apartamentele sa fie cumparate 'in bloc' pentru a fi revandute ulterior la un pret mai mare. Am observat trendul speculativ de pe piata imobiliara, dar nu suntem adeptii acestui gen de tranzactii, ci incercam sa pastram o calitate ridicata a cumparatorilor", a declarat Ion Alexandru Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, proprietarul complexului.
Alexandru Tiriac reprezinta grupul in mai multe afaceri pe care le desfasoara, printre care si cele de real estate si industria auto.
Dupa finalizarea primelor 286 de locuinte, la scurt timp va fi deschis si clubul, iar o a doua etapa de dezvoltare a proiectului prevede constructia altor 250 de apartamente, in blocuri cu cinci etaje.
Alexandru Tiriac exclude vanzarea integrala a proiectului, a carui valoare de piata depaseste 230 de milioane de euro. El mentioneaza ca pentru a-si selecta clientii grupul are posibilitatea de a rascumpara apartamentele in cazul revanzarii acestora.
Pentru a reusi sa pastreze clientii in interiorul complexului cat mai mult timp, dezvoltatorii vor aduce operatori de restaurante din afara (Do & Co), spa (Shiseido) sau coafor frantuzesc. "Noi vom merge pe conceptul de servicii all-inclusive", a mentionat Tiriac Jr.
"Daca ai cel mai bun spa la 200 de metri de casa, de ce sa mergi cativa kilometri pentru unul mai slab din oras?", justifica el investitia in serviciile din cadrul proiectului. "Pe unde am umblat, in lume, am vazut doar bucati din acest proiect, dar nicaieri nu le-am vazut inchegate. Sali de sport si piscine asemanatoare am vazut in California, un restaurant similar este in Hong Kong, in timp ce jacuzzi-ul poate avea design Pininfarina, iar baile pot fi Versace", descrie Alexandru Tiriac proiectul.
Apartamentele pot fi personalizate dupa dorintele cumparatorilor, cel mai "exigent" fiind un client care a cumparat doua penthouse-uri pentru circa trei milioane de euro, in care a dorit sa fie construite atat o piscina cat si un jacuzzi.
"Avem un client care a cumparat un penthouse de 400 de metri patrati si un altul de 600 de metri patrati pentru a face unul singur de 1.000 de metri patrati", spune Tiriac, fara a preciza numele cumparatorului.
Proiectul va fi prevazut la intrari si cu sistem de supraveghere video, iar constructorul este firma franceza Bouygues.
"Mentenanta va fi neglijabila fata de ceea ce vom oferi in cadrul complexului", spune Tiriac. El nu a putut sa precizeze cat va insemna mentenanta, deoarece valorile nu au fost inca stabilite.
Tiriac spune ca vanzarile sunt in grafic pana in momentul de fata, el mentionand ca pentru 62 dintre apartamente se afla in negocieri, cumparatorii fiind interesati in special de locuintele de mari dimensiuni, care pot ajunge la preturi de 1,5-2 milioane de euro.
Proiectul este finantat prin credite obtinute de la BRD, National Bank of Greece si Banca Romaneasca, designul a fost creat de firma de arhitectura Ionescu Architecture & Design, iar agentul exclusiv al proiectului este firma de consultanta imobiliara Colliers International.
De la inceputul anului numarul tranzactiilor pe piata imobiliara locala a scazut din cauza problemelor financiare la nivel international.
"Scaderea vanzarilor de pe piata Capitalei s-a simtit si la noi, dar nu pe acest proiect. Noi ne adresam cu 'Stejarii' catre o categorie de oameni care, in general, este ferita de problemele financiare, in sensul ca a acumulat deja rezerve semnificative. Cred ca va fi o lista de asteptare destul de lunga", spune Tiriac.
Majoritatea apartamentelor sunt cumparate cu bani lichizi, putine fiind cazurile in care clientii, de regula romani, sa apeleze la un credit pentru achizitii.
Fiul fostului tenisman spune ca datorita pozitionarii, in mijlocul unei paduri de stejar de 200 de hectare, proiectul nu poate fi multiplicat.
"Nu intentionam sa extindem suprafata construita in cazul in care avem cerere, deoarece prezenta padurii este unul dintre principalele avantaje. Noi vrem sa ne legam numele de acest proiect, asa cum am facut in banci, asigurari, auto sau sport".
In ultimii cinci ani zona Baneasa a inregistrat o crestere exploziva, iar in urmatorii ani, datorita proiectelor rezidentiale si de birouri aflate in derulare aici, centrul orasului se muta catre nord, unde lucrarile de infrastructura sunt mai avansate.
Pana acum doi ani, Pipera a fost poate cea mai cautata zona din Bucuresti de catre oamenii de afaceri care au dorit o locuinta noua in nordul orasului, insa infrastructura a ramas la acelasi nivel, desi densitatea in zona a crescut semnificativ, alimentata si de numeroasele proiecte de birouri.
"Cunosc multi oameni care vor sa scape de zona Pipera, unde nu au conditiile pentru care au platit. Oamenii migreaza cand vad ceva mai bun, iar casele facute in zona Pipera la sfarsitul anilor '90 nu mai beneficiaza de facilitatile actuale. Centrul orasului se muta catre nord, pe DN 1 in sus", apreciaza Tiriac.
Tiriac Imobiliare mai are in constructie si proiectul Residenz situat in Chitila, precum si doua centre comerciale in parteneriat cu spaniolii de la Riofisa, in Brasov si Timisoara.
"La proiectul de la Brasov am inceput sapaturile la fundatie si vom incepe in curand si la Timisoara. In plus, avem un proiect de birouri de 14 etaje in apropierea pietei Victoria. Putem spune ca avem terenuri pe care construim, terenuri de maine, pe care vom incepe constructiile in viitorul apropiat, si terenuri de poimaine", spune Tiriac.
Ion Tiriac este cel mai respectat om de afaceri roman, cu o avere estimata intre doua si trei miliarde de euro, din care portofoliul imobiliar depaseste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO