Companii

Ţiriac: Ştiam de acum zece ani că voi ieşi din UniCredit. De la Allianz şi Metro Cash&Carry nu mă retrag

Ţiriac: Ştiam de acum zece ani că voi ieşi din...

Autor: Bogdan Alecu

28.08.2015, 13:00 3496

Pachetele minoritare de acţiuni pe care omul de afaceri Ion Ţiriac le are în asigurări şi retail sunt doar o componentă a businessului său construit în jurul Ţiriac Holdings, cu activităţi în auto, real-estate, aviaţie sau energie.

Omul de afaceri Ion Ţiriac spune că nu are intenţia să se retragă din acţionariatul companiilor Metro Cash&Carry şi Allianz Ţiriac după ce a vândut pachetul de acţiuni de la UniCredit Bank, în condiţiile în care în cazul băncii decizia a fost luată încă de acum un deceniu.

„Nu am cum să mă retrag de la Allianz. Nu este cazul. Eu de la UniCredit nu m-am retras. În urmă cu zece ani mi-am făcut un calcul cu banca austriacă (UniCredit a cumpărat HVB/Banca Austria), am spus că nu vând totul atunci, dar vând cu o promisiune de cum­părare de la ei peste zece ani. După zece ani ne-am strâns mâinile şi fiecare a plecat pe dru­mul lui. La Allianz Tiriac nu este cazul deoarece nici nu am vândut, nici nu am cum­părat, sunt al doilea ac­ţio­nar cu 47-48% şi aşa rămâne”, a spus Ion Ţiriac.

Grupul UniCredit, care a preluat în iunie participaţia de 45% deţinută de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac, era obligat, conform opţiunii de vânzare din 2005, să cumpere pachetul de ac­ţiuni al fostului tenisman la un multiplu de 3,6-3,8 din activul net al băncii. Aceasta înseamnă că Ţiriac ar putea încasa peste un miliard de euro de la italieni. La acel moment era o estimare conservatoare a valorii băncii având în vedere că BCR urma să fie vândută în următoarele şase luni la un preţ de şase ori activul net. Astăzi, băncile sunt evaluate la de 1-1,5 ori activut net, în funcţie de poziţia pe piaţă şi calitatea portofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO