Companii

Toate rezervele de alimente ale statului sunt secrete: nici stocurile de alimente din piaţă nu sunt transparente şi nu există date în timp real. Cum poate o informaţie simplă să devină secret de stat şi cui îi foloseşte?

Toate rezervele de alimente ale statului sunt secrete:...

Autor: Florentina Niţu

24.04.2022, 21:21 2063

♦ Lipsa informaţiilor naşte panică, iar gândul că pot rămâne fără ulei, zahăr, făină sau pâine îi sperie pe români. Avem alimente în rezerva statului? Ce cantitate? Nimeni nu răspunde.

ZF a solicitat date privind stocurile de la Administraţia Naţională a Rezer­velor de Stat şi Problemelor Speciale (ANRSPS), stocurile rezervă de alimente fiind vitale într-o situaţie excepţională, inclusiv cea de război, iar repre­zentanţii administraţiei au spus că sunt secrete de stat şi nu pot fi aflate.

„Potrivit prevederilor art. 3 din Legea numărul 82/1992 privind rezervele de stat (...) «nomenclatorul produselor rezervă de stat are caracter strict secret şi se aprobă prin hotărâri ale guvernului, cu caracter militar», motiv pentru care infor­maţiile soli­citate nu pot fi comu­nicate, fiind date cu caracter clasi­ficat“, au precizat oficialii ANRSPS.

Leonard Gonciulea, di­rector economic al Maxagro, un business din judeţul Timiş ce cultivă cereale pe o suprafaţă de circa 10.000 de hectare şi are o fermă de 2.000 de bovine, spunea la mijlocul lunii martie că se aştepta să ştie exact stocurile rezervă ale produselor alimentare din România, de la cereale la produse finite, argumentând că „acest secret ne costă pe noi, cei din producţia directă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO