Companii

Toma, CECCAR: Noua lege a contabilităţii este un pas înainte către dereglementare. Vor fi aduşi în legalitate contabilii „la negru“

Toma, CECCAR: Noua lege a contabilităţii este un pas înainte către dereglementare. Vor fi aduşi în legalitate contabilii „la negru“

Autor: Andreea Neferu

10.05.2011, 23:36 1213

Marin Toma, 68de ani, se află de 18 ani în fruntea CECCAR, una dintre cele maiimportante şi stabile organisme profesionale din România, cu oistorie de 90 de ani.

Potrivit legii contabilităţii, modificatăprin ordonanţă de urgenţă a guvernului, aprobată şi publicată înMonitorul Oficial la finalul lunii aprilie, orice absolvent destudii economice superioare va putea să organizeze şi să conducăcontabilitatea companiilor cu o cifră de afaceri sub 35.000 de euroşi active totale sub 35.000 de euro.

"Sunt circa 349.000 de firme cu cifră deafaceri sub 35.000 de euro şi active sub 35.000 de euro, încondiţiile în care în total, în economie există circa 600.000 decompanii.Acest lucrudemonstrează cât de fărâmiţată este economia noastră", explicăpreşedintele CECCAR, care adaugă însă că aceste companii suntimportante din punctul de vedere al creării de locuri de muncă şial faptului că pot susţine companiile mari, care îşi externalizeazăanumite servicii către acestea.

Pe de altă parte, o altă noutate pe carelegea contabilităţii o aduce este faptul că aceşti absolvenţi destudii economice superioare vor putea în acelaşi timp să organizezeşi să ţină contabilitatea, precum şi să întocmească şi să semnezesituaţiile financiare.Până în prezent, doar membrii CECCAR puteau realiza toate celepatru operaţiuni.

"Aici e problema cea mare care îlîncorsetează pe întreprinzătorul cu afaceri şi active mai mici de35.000 de euro: răspunderea o are aceeaşi persoană şi pentruorganizarea şi ţinerea contabilităţii, cât şi pentru întocmire şisemnare", spune Toma. El adaugă că atât întreprinzătorul riscă sădea socoteală organelor fiscale, cât şi absolventul de ASE, pentrucă el răspunde de situaţiile întocmite şi semnate.

"Ca întreprinzător, trebuie să fiiaventurist să accepţi un asemenea lucru.Aş separa aceste două procese(organizarea şi ţinerea, respectiv întocmirea şi semnarea - n.red.), pentru că riscul este destul de mare. La companiile maridoar cel care semnează răspunde. Spre exemplu, pentru o facturăfictivă introdusă în costuri, sunt răspunzători împreună şiîntreprinzătorul, şi absolventul de ASE, pentru că este fals înacte, deci o infracţiune."

Preşedintele CECCAR afirmă căsimplificarea contabilităţii pentru firmele cu afaceri şi activemai mici de 35.000 de euro a fost, în anumite cazuri, greşitînţeleasă, dar că în prezent încă se lucrează asupraprevederilor.

"Aceste firme (cu afaceri şiactive sub 35.000 de euro - n. red.) vor avea un sistemsimplificat, la care încă se lucrează. Simplificarea are anumitelimite, nu putem lăsa totul la întâmplare şi suntem îngrădiţi şi deanumite condiţii de la Bruxelles pe care trebuie să le respectăm.Ce este cert însă este faptul că vor avea raportări simplificate -în loc de 3 sau 5 situaţii financiare, ele vor raporta doar 2:bilanţul şi contul de profit şi pierdere."

De asemenea, Toma atrage atenţiaasupra faptului că persoanele cu studii economice superioare, careorganizează şi conduc contabilitatea la persoanele juridice cu ocifră de afaceri şi respectiv active sub 35.000 de euro potdesfăşura această activitate numai pe baza contractelor sauconvenţiilor civile, încheiate potrivit Codului civil.

"Absolvenţii de studii economicesuperioare s-au grăbit să se înregistreze ca PFA (persoană fizicăautorizată - n. red.) pentru a putea presta astfel de servicii(pentru firmele cu afaceri şi active sub 35.000 de euro), ceea ceeste total greşit, pentru că pot fi acuzaţi de evaziune fiscală",explică preşedintele CECCAR.

Toma susţine că instituţia arealizat un studiu şi că intrarea absolvenţilor de studiisuperioare pe piaţa de servicii contabile pentru companiile cuafaceri şi active sub 35.000 de euro nu le va aduce problememembrilor CECCAR.

"Măsura nu va afecta membriiCECCAR decât în proporţie de 5-10%. Doar 5-10% din clienţii pentrucare membrii CECCAR ţin contabilitatea au afaceri de sub 35.000 deeuro."

CECCAR are circa 30.000 demembri, dintre care aproximativ două treimi sunt experţi contabili(cu studii superioare de profil), iar restul sunt contabiliautorizaţi (au studii medii).În prezent, circa 30-35% dintre cei care presteazăservicii de contabilitate activează "la negru", astfel că, dinaceastă perspectivă, noua lege a contabilităţii ar putea avea unimpact pozitiv.

"Până acum existau două metodeprin care contabilitatea putea fi organizată şi condusă: princompartimente proprii şi prin externalizare către membri CECCAR.Acum apare cea de-a treia cale, care practic ar putea aduce înlegalitate contabilitatea «la negru»: persoanele fizice cu studiieconomice superioare, angajate cu contract sau convenţiecivilă."

Problema pentru cei 30-35% dintrecontabilii care activează la negru este faptul că "au o semnăturăindescifrabilă, astfel că nu pot fi identificaţi, iar ANAF-ullocal, atunci când încerci să afli mai multe despre situaţiilecontabile respective, îţi spune că datele despre contabili suntconfidenţiale", explică preşedintele CECCAR.

În afară de aceşti contabili "lanegru", pe piaţa serviciilor contabile, circa 30-35% din firme aucompartimente proprii pentru contabilitate, unde pot exista, dupăcaz, şi membri ai CECCAR, iar restul firmelor şi-au externalizatcontabilitatea către membrii CECCAR.

Noua lege a contabilităţii vaavea astfel un impact benefic şi asupra bugetului de stat, pentrucă vor putea fi scoase la suprafaţă serviciile contabile "lanegru". De asemenea, pe termen mediu şi lung, ar putea reprezentaun element prin care competiţia pe piaţa serviciilor contabilepoate fi stimulată.

Pe de altă parte însă, efectelenegative ar putea fi intrarea pe piaţa serviciilor a unor persoanecare nu au cunoştinţe solide de contabilitate, dar şi faptul căunii antreprenori ar putea decide să-şi spliteze businessurile şiastfel să apară cu mai multe firme care au însă afaceri de cel mult35.000 de euro fiecare.

"Nu există reglementări perfecteşi ne aşteptăm şi la consecinţe negative, cum ar fi cea că pe piaţaserviciilor contabile ar putea intra persoane «necontrolate şinecontrolabile», în cazul cărora nu se ştie dacă respectă normelede etică sau dacă ştiu contabilitate cu adevărat", spuneToma.

În medie, tariful încasat de ofirmă care prestează servicii contabile pentru o firmă cu o cifrăde afaceri mai mică de 35.000 de euro este de 150-200 de lei, întimp ce pentru o companie cu un business de 1 milion de euro,tariful poate ajunge la 500-600 de euro.

În altă ordine de idei, noua legea contabilităţii reuşeşte să aducă clarificări asupra unor anumiţitermeni contabili.Spre exemplu, este stabilit clar ce înseamnă "entitatea deinteres public". De ce este însă atât de important acest aspect?"Pentru că obligativităţile în materie de raportări financiare,audit sau etică sunt diferite, în funcţie de tipurile de instituţiisau companii.Spreexemplu, un auditor nu poate sta decât un anumit număr de ani la oentitate de interes public", explică Toma.

De asemenea, noua lege a contabilităţiiaduce clarificări în privinţa raportărilor financiare pe caretrebuie să le facă entităţile care funcţionează în România, dar nuau personalitate juridică.

În plus, sancţiunile au fost înăsprite: spreexemplu, neorganizarea şi neţinerea contabilităţii va fi amendatăcu 1.000 până la 10.000 de lei, nedepunerea situaţiilor financiareanuale sau a raportărilor contabile la administraţiile financiareva atrage amenzi de 2.000 până la 5.000 de lei, în timp ceneefectuarea auditării situaţiilor anuale sau a situaţiilor anualeconsolidate (când este prevăzută această obligaţie) atrage amenzide 30.000 până la 40.000 de lei, potrivit ordonanţei de urgenţă demodificare a legii contabilităţii, publicată în Monitorul Oficialpe 22 aprilie 2011.

CECCAR intenţionează să publice în perioadaurmătoare şi un ghid privind aplicarea noilor reglementăricontabile.

Cine este MarinToma, preşedintele CECCAR

  • Are 68 de ani.

  • Aabsolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea deFinanţe, Credit şi Contabilitate.

  • A urmat numeroase specializări, absolvind Institutul FonduluiMonetar Internaţional, secţia Finanţe Publice, precum şi cursuri deformatori pentru evaluarea societăţilor comerciale la institutulCEGOS din Franţa.

  • Este expert contabil din anul 1968.

  • A ocupat funcţii încadrul Ministerului Finanţelor, la secţia de control financiar,atât înainte de Revoluţie, cât şi după.

  • Din 1993 este preşedinteal Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi dinRomânia (CECCAR).

  • Este profesor universitar doctor al Academiei de StudiiEconomice din Bucureşti.

  • Este membru fondator alAcademiei de Ştiinţe Tehnice Financiare şi Contabile din Paris,vicepreşedinte alUniunii Profesiilor Liberale din România şi membru alComitetului Executiv al Federaţiei Experţilor ContabiliMediteraneeni.

  • A scris peste 150 delucrări de audit financiar-contabil şi fiscal.

  • Organismul are tradiţie în România, fiind înfiinţat în urmă cu90 de ani.

  • Este autorul a peste 500 de evaluări de active şi de societăţicomerciale în vederea vânzării, respectiv privatizării. Deasemenea, a realizat peste 250 de studii de fezabilitate pentrurestructurare prin fuziune sau divizare etc.

Cine este CECCAR

  • Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi dinRomânia (CECCAR) este organismul reprezentativ al profesieicontabile de pe piaţa locală.

  • Are circa 30.000 demembri, dintre care două treimi sunt experţi contabili (cu studiisuperioare de profil), iar restul sunt contabili autorizaţi (austudii medii).

  • Are filiale teritorialeîn toate judeţele ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO