Companii

Top 10 cele mai mari corporaţii din SUA: doar şase au operaţiuni în România. Comparaţie cu topul celor mai puternice companii din România

Top 10 cele mai mari corporaţii din SUA: doar şase au...

Autor: Ştefan Stan

15.06.2014, 15:29 6548

Doar şase din cele mai mari zece companii americane sunt prezente şi în România, potrivit topului Fortune Global 500. Împreună, cele mai mari 10 companii din SUA au afaceri de 1510 miliarde euro, de peste 17 ori mai mult decât primele zece companii din România.

Automobile Dacia este cea mai valoaroasă companie din economia românească, cu afaceri de 18,4 miliarde euro în 2013, detronând Petrom de pe prima poziţie a clasamentului. Pe locul se află Petrom, cu afaceri de 18,1 miliarde de euro, urmată de Rompetrol Rafinare, cu afaceri de 11,7 miliarde euro.

Topul Fortune al celor mai mari companii americane:

1. Wal-Mart

Retailerul gigant din Statele Unite sa află pentru al doilea an consecutiv în topul realizat de Fortune, devansând Exxon Mobil. Pe anul fiscal 2014, vânzările nete Wal-Mart au totalizat 350 miliarde euro. Compania plănuieşte să deschidă în SUA mai multe magazine mici, pentru a putea concura cu micii comercianţi în accesibilitate.

Wall-Mart nu este prezent pe piaţa românească.

Venituri: 350 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 182 miliarde euro

2. Exxon Mobil

În 2013, veniturile Exxon Mobile au scăzut cu 8,8%, iar venitul net s-a prabuşit cu 27% faţă de anul precedent. Producţia de petrol a avut o perioadă proastă anul trecut, în timp ce costurile de exploatare au crescut. Printre proiectele programate pentru anul acesta de compania americană se numără şi cele din Golful Mexic şi cele de forare pentru gaze naturale în Papua Noua Guinee.

Exxon Mobil este prezentă în România, fiind prima companie americană de petrol care a deschis operaţiuni în ţară.

Venituri: 301 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 312 miliarde euro

3. Chevron

Chevron este cea de-a doua mare companie americană de petrol, după Exxon Mobile, cu venituri de 162 miliarde euro. Scăderea de 5,4% pe care compania a resimţit-o în 2013 a fost pusă de CEO John Watson pe seama scăderii preţurilor la petrol la nivel mondial şi creşterii preţurilor de rafinare.

Compania americană Chevron are operaţiuni în România, pe segmentul gazelor naturale.

Venituri: 162 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 168 miliarde euro

4. Berkshire Hathaway

Valoarea acţiunilor companiei a crescut cu peste 18% în 2013 şi a fost cotată şi mai bine de indicele Standard & Poor’s 500, care a crescut cu peste 32%. 1. Berkshire Hathaway a cumpărat în 2013, împreună cu 3G Capital, gigantul H.J. Heinz, cu peste 23 de miliarde de dolari, afacere ce se aşteaptă să  propulseze câştigurile companiei de anul acesta.

Berkshire Hathaway nu are operaţiuni în România.

Venituri: 134 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 227 miliarde euro

5. Apple

Veniturile nete ale Apple cresc cu rapiditate, pe măsură ce vânzările de iPhone-uri şi conţinut gigantului IT sporesc. Compania întâmpină totuşi presiuni în domeniul smartphone-urilor, în condiţiile în care telefoanele cu Android capată o poziţie dominantă pe piaţă. În mai anul acesta, Apple a anunţat preluarea Beats Electronics şi Beats Music, într-o tranzacţie de trei miliarde de dolari.

Gigantul american îşi vinde produsele şi pe piaţa românească şi este prezent pe plan local prin reprezentanţe.

Venituri: 125 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 355 miliarde euro

6. Phillips 66

Compania petrolieră americană a raportat o scădere de 4% a veniturilor în 2013. Compania plănuieşte să investească mai mult anul acesta în segmentele chimice pentru a capitaliza ”renaşterea” energetică a Statelor Unite.

Americanii nu sunt prezenţi pe piaţa din România.

Venituri: 119 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 33 miliarde euro

7. General Motors

Problemele pe care le-a întâmpinat constructorul american cu rechemarea autoturismelor la verificări nu pare să le fi afectat vânzările. În aprilie, vânzările GM au crescut cu 7% faţă de anul precedent. Compania americană se aşteaptă la costuri de 1,7 miliarde de dolari pentru rechemarea pentru verificări a maşinilor cu probleme.

General Motors îşi vinde autoturismele şi în România.

Venituri: 114 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 40 miliarde euro

8.  Ford Motor

Ford a beneficiat de pe urma refacerii economice din Statele Unite, în condiţiile în care piaţa auto a început să se revitalizeze. Executivii companiei se aşteaptă ca Ford să facă profit în SUA şi anul acesta, dar la o valoare mai mică decât anul precedent. La nivel mondial, veniturile Ford au crescut cu 10% faţă de anul trecut, la 108 miliarde euro.

Compania Ford este prezentă în România atât ca vânzător, cât şi ca producător, prin uzina de la Craiova.

Venituir: 108 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 45 miliarde euro

9. General Electric

General Electric a dat startul anului 2013 cu o vânzare masivă de active (şi-a vândut partea rămasă din NBCUniversal pentru 18,1 miliarde dolari).

General Electric este prezentă în România prin Lufkin Industries, în Prahova, printr-o fabrică de utilaj petrolier.

Venituri: 115 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 192 miliarde euro

10. Valero Energy

Valero a beneficiat de pe urma producţiei crescute de petrol şi gaz din America de Nord şi a finalizat anul trecut şi transformarea diviziei de retail a companiei, CST Brands.

Venituri: 101 miliarde euro

Valoarea de piaţă: 20 miliarde euro

Cele mai mari companii din România: 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO