Companii

Top 10 evenimente din industria farma în 2015: Un an al concentrării pieţei, în care marii jucători i-au înghiţit pe cei mici

Top 10 evenimente din industria farma în 2015: Un an al...

Autor: Corina Mirea

22.12.2015, 21:41 1629

1.Vânzarea reţelei de sănătate Regina Maria către fondul de investiţii Mid Europa Partners

În vara acestui an, operatorul de servicii private Regina Maria a fost preluat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, în cea mai mare tranzacţie din piaţa serviciilor medicale private. Advent deţinea un pachet de 80% din aciunile Regina Maria, pe care l-a preluat în 2010, diferenţa fiind în mâinile fondatorului, medicul cardiolog Wargha Enayati. Valoarea totală a tranzacţiei a fost estimată la 100 mil. euro. Regina Maria este al doilea mare jucător de pe piaţa locală a serviciilor medicale după cifra de afaceri (55 mil. euro în 2014), liderul acestui sector fiind MedLife (cu afaceri de 80 mil. euro). Zvo­nurile apărute în piaţă anul trecut potrivit cărora Advent vrea să iasă din acţionariatul Regina Maria au prins contur la începutul acestui an, când au fost vehiculate şi primele nume ale potenţialilor cumpărători: Mid Europa, operatorul de servicii medicale din Turcia Acibadem, grupul german Fresenius şi fondul de investiţii Warburg Pincus.

2.GSK a vândut distribuitorul de medicamente Europharm şi închide fabrica de medicamente din Braşov

Grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) a renunţat la divizia de distribuţie Euro­pharm Holding, pe care a vândut-o către grupul de distribuţie din sectorul FMCG Interbrands, tranzacţia anunţată în toamna acestui an fiind estimată la câteva zeci de milioane de lei. Potrivit informaţiilor din piaţă, GSK încerca să vândă de zece ani distribuţia de medicamente de pe plan local, piaţa din România fiind una dintre puţinele în care britanicii au o astfel de activitate. În plus, la scurt timp reprezentanţii GSK au precizat că fabrica Europharm pe care o deţine în Braşov va mai produce medi­ca­mente până în luna decembrie, urmând ca acti­vitatea să fie mutată în alte ţări. Motivul pentru care compania ar fi decis să renunţe la fabrică este supracapacitatea de producţie înregistrată la nivel local.

 

3.Polisano a făcut o nouă investiţie într-o fabrică

Grupul Polisano, controlat de familia Vonica, a investit 67 mil. euro într-o fabrică de medicamente din Sibiu. În a doua jumătate a anului viitor, adică odată ce va atinge capacitatea maximă de producţie, aceasta ar trebui să genereze o cifră de afaceri de 40-60 de milioane de euro. Banii folosiţi pentru noua fabrică au venit din fonduri europene. Noul nume al fabricii de medicamente din Sibiu este Polisano Pharmaceuticals. Cea mai importantă linie de business a grupului este distribuitorul de medicamente Polisano SRL, cu afaceri de 1,3 miliarde de lei anual. Din grup mai fac însă parte şi lanţul de farmacii cu acelaşi nume şi clinica şi spitalul Polisano.

Polisano Pharmaceuticals produce de anul trecut suplimente alimentare, iar producţia va fi extinsă pentru a include şi alte OTC-uri (medicamente fără prescripţie medicală - n. red.) şi Rx-uri (pastile pe bază de reţetă). Grupul Polisano este controlat în prezent de Loredana Vonica Gligor şi de soţul ei medicul Ovidiu Gligor.

 

4.Publicitatea la medicamente prin radio şi TV, în pragul interzicerii

În a doua jumătate a lunii decembrie Senatul a votat un proiect de lege prin care publicitatea explicită la medicamente ar trebui să fie interzisă pe posturile TV şi de radio. Singurele medicamente care vor mai putea fi promovate sunt cele care se eliberează fără reţetă şi numai prin intermediul altor canale decât TV şi radio. Această iniţiativă legislativă, propusă de senatorul UDMR Alexandru Vegh, a stârnit un val de controverse atât în rândul publicitarilor, cât şi în rândul producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, care susţin că odată promulgată, această iniţiativă ar putea duce chiar la dispariţia unor medicamente din portofoliul lor. În prezent, legea încă stă să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. 

 

5.Piaţa serviciilor medicale şi cea a farmaciilor, încă efervescente

În acest an atât Regina Maria, cât şi liderul pieţei de servicii medicale Medlife au continuat să se extindă, deschizând mai multe clinici de profil, ţintind şi provincia. Cea mai recentă mişcare pentru fiecare dintre aceşti jucători a vizat Timişoara, unde Regina Maria a deschis primul său centru din vestul ţării, în Iulius Mall, iar Medlife a deschis o clinică de mari dimensiuni la începutul lunii decembrie, ajungând la două astfel de unităţi în acea zonă. Ambii jucători au avut mai multe deschideri pe parcursul acestui an.

Şi lanţurile de farmacii s-au dezvoltat anul acesta. Un exemplu este reţeaua Sensiblu, una dintre cele mai extinse de pe piaţa locală, care a lansat un nou brand, Farmacia Punkt, la începutul acestui an pentru a ţinti cartierele aglomerate ale Capitalei. Aceasta a fost prima mişcare notabilă a Sensiblu, parte din grupul A&D Pharma, din 2012 după ce a achiziţionat 90 de farmacii ale rivalilor de la City Pharma.

Alain Bonte

6.Help Net a cumpărat 19 farmacii Centrofarm

Lanţul de farmacii Centrofarm, controlat de omul de afaceri Alain Bonte, a vândut 19 unităţi din cele peste 50 pe care le deţine către Help Net, una dintre cele mai mari reţele de farmacii de pe plan local, parte a grupului Farmexim, deţinut de Ovidiu Buluc. Unsprezece din aceste unităţi sunt în malluri sau în galerii comerciale ale hipermarketurilor.

Cele 19 farmacii Centrofarm au un business cumulat de peste 4 milioane de euro, după cum arată datele Concurenţei. Primele patru unităţi care au intrat în discuţia pentru vânzare au fost puse la bătaie în perioada octombrie-decembrie a anului trecut, iar celelalte 15 în perioada ianuarie-iunie din acest an.

Oficial, preluarea nu a fost definitivată, ci doar aprobată de Consiliul Concurenţei, po­trivit celor mai recente informaţii trans­mise de reprezentanţii Help Net.

Help Net avea anul trecut o reţea de 170 de farmacii, astfel că achiziţia farmaciilor Centrofarm duce lanţul mai aproape de 200 de unităţi. Centrofarm înregistrează pierderi din anul 2011, anul trecut acestea ajungând la 2,4 mil. euro. Afacerile companiei au fost în 2014 de aproape 21 mil. euro, în scădere cu circa 3 mil. euro faţă de 2013, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

7. Affidea a ajuns la o reţea de 18 clinci pe plan local, după ce a preluat dintr-un foc patru clinci

Operatorul de servicii medicale Affidea (fostul Euromedic), specializat în imagistică, a ajuns la 18 clinici pe plan local după ce a preluat patru centre de diagnostic imagistic Phoenix, deţinute de cinci antreprenori locali.

Clinica de diagnostic Phoenix, aşa cum se numeşte firma care a vândut cele patru centre, este deţinută de Nicolae Bolog (72,2%), Irinel Oancea (7,9%), Dolosiu Dorin (10,8%), Antonia Bănicescu (3,9%) şi Sama Bolog (4,9%), conform datelor de la Registrul Comerţului.

Compania a avut anul trecut afaceri de 8,5 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de 2013, în timp ce profitul net a fost de 1,5 mil. lei, respectiv o marjă de 17%.

 

8.Schimbare la vârful Medicover România

La jumătatea acestui an, operatorul suedez de servicii medicale Medicover a numit un nou şef la conducerea afacerilor din România, pe Adrian Peake, un britanic de profesie contabil. El a fost „vânat“ pentru poziţia de conducere din România după ce fostul CEO al Medicover România Adrian Purcărea s-a mutat în America împreună cu familia pentru a urma timp de un an cursurile MIT Sloan Fellows. Adrian Peake şi-a început cariera în sectorul medical privat în 2009 ca director executiv al unei clinici din reţeaua BMI Healthcare, unul dintre principalii operatori medicali privaţi din Regatul Unit. Anul trecut, reţeaua Medicover, deţinută de oamenii de afaceri Jonas şi Robert af Jochnick, a ajuns la afaceri de circa 50 de milioane de euro în România.

 

9. Card de sănătate obligatoriu

De la 1 septembrie, cardurile de sănătate au devenit obligatorii, ceea ce înseamnă că, în teorie cel puţin, românii nu au mai avut voie să meargă la medic fără acest „act“ şi să beneficieze de gratuitate decât dacă este vorba despre o urgenţă. Totuşi, sunt încă sute de români care fie nu au primit cardul, fie nu l-au ridicat. Cardul este cerut şi în clinicile şi spitalele private pentru serviciile decontate de Casa Naţională de Asigurări (CNAS), iar pentru a putea fi folosit acesta trebuie întâi activat de medicul de familie.

 

10. Salarii mai mari pentru personalul medical de la stat

De la 1 octombrie, peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar public au intrat pe lista guvernului de majorare a salariilor cu 25%. Asiguraţi din economiile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), banii au început să fie livraţi către angajaţii din sistemul sanitar din octombrie, pe categorii de salariaţi, urmând ca tot personalul medical aferent celor peste 200.000 de persoane vizate de guvern să primească majorarea până la finalul lunii decembrie, conform celor mai recente informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO