Companii

Top 10 exportatori locali către Rusia în 2021: Dacia, P&G, Philips şi Chimcomplex, printre marii exportatori. Aceste firme sunt cele care sunt lovite direct de restricţiile impuse Rusiei de lumea occidentală ca urmare a războiului de la graniţă

Top 10 exportatori locali către Rusia în 2021: Dacia,...

Autor: Cristina Roşca

17.03.2022, 08:40 477

România a exportat anul trecut către Rusia bunuri şi servicii în valoare de circa un miliard de euro, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Datele privind cei mai mari exportatori locali către această piaţă ilustrează că România livrează în Rusia în principal produse finite sau prelucrate, bunuri cu o valoare adăugată mare.

Producătorul auto de la Mioveni Dacia este cel mai mare exportator local către piaţa din Rusia. Podiumul este completat de Detergenţi SA, compania prin care gigantul american P&G controlează activitatea de producţie din România unde realizează şampoane şi capsule de detergent, şi de compania farma Actavis. Oficialii P&G nu au răspuns solicitării ZF privind valoarea exporturile în Rusia, ca de altfel nici alţi jucători din top 20 precum OMV Petrom sau Philips Orăştie (fabrica de espressoare şi produse de igienă orală). Singura companie care a răspuns solicitării ZF privind exportul către Rusia este Chimcomplex, grup aflat pe locul 16 în topul exportatorilor.

„Vânzările Chimcomplex către clienţii din Rusia reprezintă sub 1% din totalul vânzărilor companiei pe 2021.“ Ţinând cont că Chimcomplex a avut în 2021 afaceri de 2,24 mld. lei, rezultă că businessul obţinut ca urmare a exportului către Rusia a fost de 22 mil. lei (4,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO