Companii

Top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui în România: 40 din 100 au capital străin. Liderul lucrează 57.000 de hectare

Top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb...

Autor: Florentina Niţu

28.06.2024, 22:18 16185

APIA a oferit, la solicitarea ZF, top 100 de companii care cultivă cereale în România, dar instituţia nu precizează suprafaţa pe fiecare firmă în parte Cele mai multe firme din top 100 sunt din Timiş (17) şi din Călăraşi (16)  În judeţul Timiş, cu una dintre cele mai mari suprafeţe agricole cultivate cu grâu şi porumb, 8 din top 10 cele mai mari firme au capital străin.

Cu o suprafaţă de teren agricol de 12,6 milioane de hectare, România se poziţionează pe al şaselea loc în Uniunea Europeană, terenul arabil fiind o „mină de aur“ pentru investitorii străini.

Din top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui în România, cu o cifră de afaceri anuală, cumulată, de aproape 10 miliarde de lei, 40 au capital străin, arată o analiză ZF pe baza datelor oferite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În acest top au fost incluse doar companiile (SA sau SRL) care au solicitat subvenţii în funcţie de suprafaţa pe care o lucrează, în campania 2023. APIA nu a oferit şi suprafeţele exploatate, pe motiv că regulile UE interzic acest lucru.

Cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România este Agricost, care lucrează 57.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Aceasta este deţinută de arabii de la Al Dahra, care operează teren şi în Egipt, Serbia sau SUA, adică pe o suprafaţă întinsă din punct de vedere geografic, grupul fiind prezent în peste 20 de ţări şi deservind peste 40 de ţări europene.

Arabii au cumpărat ferma de la Constantin Duluţe în 2018, într-o tranzacţie de peste 200 de milioane de euro. Duluţe a fost un apropiat al lui Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai controversaţi politicieni ai PSD şi oameni de afaceri, care şi-a făcut intrarea în lumea afacerilor în 2001, atunci când a arendat pentru două decenii ferma de 57.000 de hectare, pusă pe seama relaţiilor sale politice.

Imediat după această tranzacţie, Claudiu Daviţoiu, un fermier ce are o fermă de peste 1.000 de vaci de lapte şi 1.000 de hectare cultivate cu cereale, în judeţul Ilfov, spunea într-o emisiune ZF Live că firmele străine au acaparat Insula Mare a Brăilei, Balta Ialomiţei şi Olteniţa. „Ce fac ei? Cumpără inputuri scumpe, dar de calitate, de la firme de-ale lor, fac producţie bună, o vând ieftin, la firmele lor, nu fac profit, dar merg mai departe. Eu fac profit, dar nu am putere să cumpăr o fermă mare. Trebuie să ne asociem şi să cumpărăm. Acum, fermierii români nu sunt bogaţi ca ei, pentru că investesc în teren, în utilaje, mereu au datori şi nu au putere financiare“, sublinia el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro