Companii

Top 100 cele mai valoroase companii din România: Cum s-au modificat ierarhiile în ultimii cinci ani şi ce schimbări sunt aşteptate în 2014

Top 100 cele mai valoroase companii din România: Cum...

Autor: Dana Ciriperu

12.11.2014, 00:07 1859

Producătorul de petrol şi gaze OMV Petrom SA a fost cea mai valoroasă companie locală în fiecare dintre cele opt ediţii anterioare ale Anuarului ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România. 

În 2013, compania OMV Petrom SA a pierdut prima poziţie în clasamentul celor mai mari companii din România după cifra de afaceri (din 2013) în favoarea Automobile Dacia, dar a raportat un nivel record al profitului de peste un miliard de euro. Va rămâne compania deţinută de grupul austriac OMV pe primul loc în topul celor mai valoroase 100 de companii din România şi în acest an?

În ediţia de anul trecut a anuarului, OMV Petrom SA a fost evaluată la 5,7 mld. euro, de două ori mai mult faţă de Romgaz, companie situată pe locul doi.

Unde va fi Dacia, cel mai mare constructor auto local, dar şi cel mai mare exportator din economie, companie care în 2008, de exemplu, era pe locul 18 în „clasamentul valorilor“, iar în catalogul de anul trecut urcase pe poziţia a opta fiind evaluată la 1,33 mld. euro. Cât „face“ fabrica de la Mioveni astăzi? Aflaţi doar din a noua ediţie a Anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România realizat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Cele mai valoroase 100 de companii din România erau evaluate anul trecut la 50,4 mld. euro.  Astfel, cele 100 de companii au recuperat va­loarea pierdută în ediţia precedentă a anuarului, însă au rămas la jumătatea ni­velului maxim de 100 mld. euro atins în 2007.

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom SA

Topul se realizează pe baza rezultatelor financiare din anul anterior în cazul companiilor necotate.

Pentru companiile listate la Bursă se ia ca reper capitalizarea bursieră din octombrie-noiembrie.

În 2008-2009, printre cele mai valoroase zece companii locale erau două instituţii financiare (BCR şi BRD), trei companii din telecom (Orange, Vodafone şi Romtelecom), dar şi cel mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittal Galaţi. Pe ce loc se află astăzi producătorul gălăţean, câte bănci mai intră în top zece? Vor rămâne Orange şi Vodafone cot la cot în top cinci cele mai valoroase companii româneşti? Revine Hidroelectrica în top cinci după profitul record din 2013? Care este cea mai valoroasă companie controlată de un antreprenor român?

WikiZF: Profilul companiei Automobile Dacia

Răspunsurile în ediţia din acest an a catalogului şi în cadrul galei ZF din 26 noiembrie când pentru a noua oară va fi premiată “valoarea” businessului românesc la un eveniment care a strâns la ultimele ediţii cei mai importanţi manageri, antreprenori şi bancheri din România.

Gala ZF de anul trecut l-a avut invitat special pe Michel Camdessus, fost director general al FMI şi fost guvernator al Băncii Centrale a Franţei. Mesajul său pentru România, transmis în noiembrie anul trecut, a fost extrem de tranşant: Acceleraţi creşterea economică şi măsurile structurale pentru a recupera decalajul faţă de zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO