Companii

Top 100 cele mai valoroase companii din România, ediţia a XII-a, noiembrie 2017: Creşte valoarea companiilor locale: Top 10 din 2017, mai valoros cu 8% faţă de Top 10 de anul trecut

Top 100 cele mai valoroase companii din România, ediţia...

Autor: Dana Ciriperu

08.11.2017, 00:05 1360
Cele mai valoroase zece companii şi bănci din România sunt evaluate în acest an la 23,5 mld. euro, fiind astfel cu aproape 8% mai „scumpe” faţă de top zece din 2016, arată datele din catalogul 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF în colaborare cu BT Capital Partners şi compania de consultanţă şi evaluare Veridio.

Ajuns la a douăsprezecea ediţie, catalogul va fi lansat pe 23 noiembrie în cadrul Galei ZF, când vor fi premiate şi cele mai valoroase companii locale.

OMV Petrom SA a fost liderul incontestabil al clasamentului celor mai valoroase firme locale timp de zece ani, iar anul trecut, la ediţia a unsprezecea, compania de petrol şi gaze controlată de grupul austriac OMV a pierdut prima poziţie în favoarea Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Cine va fi liderul din acest an? Ce schimbări vor exista în top zece cele mai valoroase companii locale şi care sunt cele mai valoroase companii controlate de antreprenori? Răspunsul, în ediţia din acest an a 100 cele mai valoroase companii din România.

Compania Hidroelectrica, liderul din 2016, era evaluată la 2,91 mld. euro, iar ediţia de anul trecut a fost prima în care nicio companie din România nu reuşea să spargă pragul de 3 mld. euro.

Anul acesta, bariera celor 3 mld. euro a picat din nou, în condiţiile în care valoarea de piaţă a companiilor locale este în creştere.

Datele din catalog arată industrii unde marjele de profit în creştere au determinat chiar şi o dublare a valorii companiilor, dar şi sectoare sau companii care şi-au restructurat businessul, iar acest lucru se vede în cifre.

Ediţia din acest an a catalogului vine după cel mai bun an pentru businessul local. Cifra de afaceri a companiilor şi a băncilor din România a ajuns în 2016 la 1.300 de miliarde de lei (285 mld. euro), în timp ce marja de profit net a atins un nivel record de 4%.

 

Anuarul celor mai valoroase 100 de companii din România, ajuns la ediţia a douăsprezecea, este cel mai longeviv catalog editat de Ziarul Financiar şi un produs unic pe piaţa din România în condiţiile în care oferă an de an repere importante privind valoarea businessului românesc. Cele 100 de companii prezente în top nu sunt doar cele mai mari businessuri locale după valoarea cifrei de afaceri, sunt firmele cu cele mai mari marje de profit, reprezentanţii industriilor care cântăresc cel mai greu în economia locală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO