♦ Statistic, este primul an când toţi indicatorii sunt pe minus ♦ Ultimul an de scădere a fost 2020, anul pandemiei de COVID-19, dar atunci doar cifra de afaceri cumulată a scăzut, profitul net şi numărul de angajaţi au fost atunci pe creştere.
În 2023, top 100 companii au avut afaceri cumulate de 627 miliarde lei în 2023, în scădere cu 5% faţă de rezultatele anului anterior, potrivit datelor furnizate ZF de platforma Bridge to Information.
Profitul net a avut şi mai mult de suferit, astfel că scăderea a fost de circa 23%, de la 40 de miliarde de lei în 2022 la 31 de miliarde de lei anul trecut. Mai mult, numărul de angajaţi s-a diminuat cu circa 2.000 de salariaţi într-un an, până la 308.000 în 2023.
Cele mai mari scăderi din clasament le-au avut companiile din zona petrolieră şi din zona de producţie.
Ultima dată când top 100 cele mai mari companii din economie au mai avut o scădere a fost în pandemie, când li s-a diminuat doar cifra de afaceri, fără a fi afectată profitabilitatea.
Datele prezentate în acest clasament iau în calcul doar companiile al căror bilanţ financiar a fost depus până la jumătatea lunii iulie, nu iau în calcul grupuri de firme sau raportările consolidate la BVB. Ele ilustrează cifrele publice pe care companiile le-au raportat la mfinante.ro.
Deşi a avut o scădere considerabilă a cifrei de afaceri, prima poziţie în clasament este ocupată tot de OMV Petrom, care a avut o cifră de afaceri de 33 miliarde lei, în scădere cu 40% faţă de anul anterior. Compania a avut şi un profit în scădere cu 62%, până la 3,9 miliarde lei.
În clasamentul celor mai mari companii din România, puţine businessuri cu capital privat 100% românesc îşi fac loc. Dedeman, controlată de fraţii Pavăl, este cea mai mare companie antreprenorială de pe plan local, care anul trecut a avut venituri de 11,5 miliarde lei, plus 5%. Dedeman şi-a diminuat profitul cu 10%, până la 1,5 miliarde lei.