Companii

Top 20 cele mai mari companii din România

Top 20 cele mai mari companii din România

Autor: Dana Ciriperu

10.06.2015, 00:07 5874

Energia are 12 companii în top 20, comerţul patru, iar bunurile de consum, industria, sectorul auto şi telecomul au câte un reprezentant.

Constructorul auto Automobile Dacia, controlat de grupul francez Renault, este pentru al doilea an consecutiv cea mai mare companie din România, după ce a raportat un avans de 2% al cifrei de afaceri până la 18,8 mld. lei. Dacia a mărit distanţa faţă de locul doi, OMV Petrom SA, care a avut vânzări în scădere cu 9% şi un profit net cu 62% mai mic faţă de 2013, arată un top realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi din anuarul Cei mai mari jucători din economie.

Cele mai mari 20 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 146 mld. lei (33 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2013, rezultat care reprezintă 12% din businessul total al firmelor locale. Primele nouă poziţii sunt neschimbate în ultimii doi ani, în timp ce Auchan şi OMV Petrom Gas sunt sin­gu­rele intrări în top 20, un clasament în care nu şi-a făcut încă loc niciun business antreprenorial. Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, bate însă la uşa „greilor“ din business după ce a raportat anul trecut vânzări de 3,4 mld. lei, în creştere cu 26% şi o marjă de profit de 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO