Companii

Top 20 de firme din Europa de Sud Est dupa veniturile din 2009

Companiile româneşti domină topul celor mai mari 100 de firme din Europa de Sud Est la venituri, dar şi la pierderi
27.09.2010, 23:30 799

Companiile româneşti domină topul celor mai mari 100 de companiidin Europa de Sud-Est atât din punct de vedere al veniturilorrealizate în 2009, de peste 34 de miliarde de euro, cât şi dinpunct de vedere al pierderilor, cu şase companii în top zece,potrivit unui studiu realizat de agenţia de presă bulgară SeeNewsîn parteneriat cu compania de consultanţă AT Kearney şi compania decercetare a pieţei Euromonitor International.

"Criza a afectat puternic creşterea Europei de Sud-Est, consumulşi şomajul. Viitorul va aduce o stagnare a dezvoltării economicepână în 2012. După aceea, creşterea va fi reluată încet", susţinrealizatorii studiului completând că este nevoie de o înlesnire acondiţiilor de creditare din partea băncilor şi de un grad deimplicare mai mare din partea guvernelor pentru reluarea creşteriieconomice.

Topul celor mai mari 100 de companii din regiunea Europei deSud-Est, aflat la cea de-a treia ediţie, a fost realizat pe bazaunui eşantion de 1.200 de companii din sud-estul Europei cu sediulîn Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia,Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

În acest top s-au clasat 41 de companii româneşti, cu două maipuţine faţă de anul precedent, care au rulat în 2009 afacericumulate de aproximativ 34 de miliarde de euro. Veniturile totaleale celor mai mari 100 de companii din regiune au scăzut cu 14% în2009 faţă de 2008, la 78 mld. euro. Dintre cele peste 40 decompanii româneşti, cele mai multe provin din industria petrolieră(10), retail şi distribuţie (7) şi energie (7).

OMV Petrom a fost desemnată pentru a doua oară consecutiv dreptcea mai mare companie din Europa de Sud-Est, după ce a înregistratanul trecut venituri de peste 3 miliarde de euro. Cu toate căRomânia este reprezentată de trei firme în topul primelor zececompanii cu cele mai mari venituri obţinute în 2009 din regiune, înceea ce priveşte pierderile realizate în aceeaşi perioadă, şasedintre primele zece companii care înregistrează cele mai maripierderi din regiune sunt de asemenea româneşti. În acestclasament, combinatul ArcelorMittal Galaţi se află pe locul doidupă compania petrolieră Naftna Industrija Srbije din Serbia.

Cum "stau" companiile româneşti în Europa deSud-Est

  • Nokia România a înregistrat cea mai mare creştere a cifrei deafaceri din topul celor mai mari 50 de companii din Europa deSud-Est, cu un avans de 149,74%.
  • Automobile Dacia a realizat cel mai mare salt înregistrat deuna dintre primele zece companii din top, pe locul 4 de pe locul 9în anul precedent.
  • Marja de profit realizată de Orange şi Vodafone în 2009, depeste 24%, depăşeşte media industriei telecom, de 15%.
  • În topul băncilor cu cele mai mari active din regiune, BCRocupă locul doi după banca slovenă Nova Ljubljanska.
  • Allianz-Ţiriac Asigurări ocupă locul trei în topul celor maimari asigurători din regiune, după o companie slovenă şi unacroată.
  • Din 100 cele mai mari companii sud-est-europene, 41 suntromâneşti.
  • 6 dintre primele 10 companii care înregistrează cele mai maripierderi din regiune sunt româneşti.
  • Cele mai multe companii româneşti din top, în număr de zece,sunt din industria petrolieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO