♦ 17 companii sunt deţinute de grupuri internaţionale - din ţări ca Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Austria, Italia, Elveţia -, în vreme ce restul, adică 13, sunt businessuri locale, fondate de antreprenori români.
Cinci companii cu cifre de afaceri de peste un miliard de lei fiecare îşi fac loc în clasamentul celor mai mari jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii. Topul este diversificat, astfel că, dacă podiumul rămâne dominat de cei trei producători străini de ciment - Holcim, Romcim şi Heidelberg Materials -, restul clasamentului aparţine companiilor care fac acoperişuri, uşi, ferestre, pavele, gips-carton, BCA, panouri sandwich, cărămizi, vată minerală şi multe altele, potrivit unei analize realizate pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie - ediţia 2024.
Doi din cei mai mari trei producători de ciment prezenţi pe piaţa locală şi-au redus marjele de profit în 2023, potrivit calculelor pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Este vorba despre elveţienii de la Holcim şi despre irlandezii de la Romcim (CRH), care au coborât la marje de 17%, respectiv 8%. În schimb, Heidelberg Materials, companie care face parte dintr-un grup german, şi-a crescut uşor marja la 11%. Poziţiile celor trei jucători după cifra de afaceri rămân identice, Holcim fiind în continuare lider, cu afaceri de 2,6 miliarde de lei, după o creştere de 16% comparativ cu anul precedent.
Analizând acţionariatul celor mai mari treizeci de jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii, se observă că 17 companii sunt deţinute de grupuri internaţionale - din ţări ca Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Austria, Italia, Elveţia -, în vreme ce restul, adică 13, sunt businessuri locale, fondate de antreprenori români.