Companii

Top alimente care te scapă de răceală

Top alimente care te scapă de răceală

Autor: CSID.ro

22.10.2014, 10:32 528

Răceala şi gripa sunt infecţii respiratorii foarte contagioase provocate de virusuri. Există peste 200 de tipuri de rinovirusuri (virusuri ale răcelii), iar imunitatea pe care o dobândim împotriva unuia dintre ele nu ne protejează de celelalte, în concluzie putem răci de nenumărate ori.

Virusurile răcelii sunt benigne, iar simptomele bolii dispar de la sine în câteva zile, după cum spune şi proverbul: “răceala se vindecă singură într-o săptămână, iar cu medicamente în 7 zile”.

Spre deosebire de rinovirusuri, virusurile gripale sunt mai reduse ca diversitate însă infecţia este mai gravă, extrem de contagioasă şi poate evolua către forme severe (în special pneumonie), ceea ce face ca mii de persoane în vârstă să moară anual din cauza gripei sau a complicaţiei acesteia.

Riscul de a contacta răceala sau gripa creşte atunci când sistemul de apărare a organismului împotriva bolilor este afectat, prin urmare evitaţi stresul, consumul excesiv de alcool şi oboseala, factori care scad imunitatea.

Semnele răcelii apar după 24-48 de ore de la contactarea virusului şi constă în: rinoree (nas care curge), tuse şi durere în gât, stare general alterată. Dacă la aceste manifestări se adaugă febră, migrene, dureri articulare şi muscular, strănut, transpiraţii, frisoane, greaţă, vomă, diaree, pierderea apetitului, atunci probabil este vorba de un virus gripal.

Pe lângă tratamentul medical clasic care se recomandă în tratarea răcelilor şi gripei, există şi câţiva nutrienţi şi câteva condimente “anti-virus”!

Laptele, produsele lactate, oul şi carnea slabă sunt o sursă de PROTEINE DE ÎNALTĂ VALOARE BIOLOGICĂ; acestea conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari creşterii şi întreţinerii organismului, dar şi luptei împotriva infecţiilor.

Peştele gras (somon, macrou, sardine) este bogat în ACIZI GRAŞI ESENŢIALI OMEGA-3 care cresc rezistenţa sistemului respirator împotriva infecţiilor virale. Acizii graşi omega-6 din seminţe (floarea-soarelui, dovleac, in, susan) şi uleiuri vegetale ajută la funcţionarea optimă a tuturor celulelor.

Sucul de portocale, citricele, căpşunile, kiwi, ardeiul gras, legumele cu fructe verzi, broccoli şi varza conţin multă VITAMINAC cu acţiune antioxidantă şi de întărire a sistemului imunitar; acidul ascorbic din compoziţia citricelor are un uşor efect antihistaminic şi reduce congestia nazală.

Mai multe detalii aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO