Companii

Top Brands se gandeste la a treia investitie in lactate dupa o fabrica la Giurgiu si una in Neamt

06.10.2009, 23:19 275

Top Brands Distribution (TBD), cel de-al doilea distribuitor debunuri de larg consum de pe plan local, a intrat pe piatalactatelor estimata la 1,2 mld. euro, prin lansarea brandului DarLactate, produs de compania Master House Grup, din judetul Giurgiu,controlata de actionarii Top Brands, cu o participatie de 66% dinactiuni.

TBD, distribuitorul tigaretelor Philip Morris si al produselorKraft Foods, are insa in plan deschiderea unei noi fabrici delactate pana la finalul anului 2010 si achizitia unei a treiaunitati in viitorul apropiat.

"Actionarii Top Brands Distribution au investit in industrialactatelor pentru ca este un sector cu un potential mare decrestere. In luna mai a acestui an, grupul Tob Brands Distributiona investit 600.000 de lei in majorarea capitalului social al MasterHouse Grup pentru a intra in actionariatul companiei", a declaratRemus Danaila, administratorul companiei din Giurgiu.

Danaila, 35 de ani, a preluat anul acesta functia deadministrator al producatorului de lactate Master House Grup, dupace a coordonat in ultimii sapte ani departamentul financiar al TopBrands Distribution, grup cu afaceri de 314 milioane de euro in2008, controlat de omul de afaceri libanez Wael El Ghadban si altidoi investitori straini de origine elvetiana, actionari aicompaniei Brightlane LLC.

Doar in magazinele mici la inceput

Investitia initiala in construirea fabricii de lactate dincomuna Bucsani, judetul Giurgiu, s-a ridicat la 2,5 mil. euro, sumafiind obtinuta din fonduri Sapard si credite bancare. Fabrica,finalizata la sfarsitul anului 2008, are in prezent o capacitatemaxima de procesare de 25.000 de litri de lapte pe zi siaproximativ 50 de angajati.

Fondatorii companiei, palestinianul Abu Wakid Darwish si sotiasa Nicoleta, detin in continuare un pachet minoritar laproducatorul de lactate.

"Vrem ca in maximum doi ani de zile, aceasta fabrica saproceseze 100.000 de litri pe zi", a spus Danaila, adaugand ca inprezent aceasta produce la jumatate din capacitatea maxima.Produsele Dar Lactate (iaurturi, lapte, sana, smantana) vor ficomercializate initial doar in cadrul magazinelor de proximitatedin Bucuresti, urmand ca din primul trimestru al anului viitoracestea sa fie prezente si pe rafturile retailerilor moderni.

Aveau nevoie de distributie

Fabrica din Giurgiu nu este insa singura capacitate de productiepe care Top Brands Distribution o are in plan. Distribuitorul vainvesti trei milioane de euro intr-o fabrica in judetul Neamt careva deveni operationala pana in toamna anului viitor. Terenul sicladirea fabricii au fost achizitionate anul trecut de TBD de laantreprenori locali. Fabrica va avea o capacitate de procesare deintre 50.000 si 100.000 de litri pe zi si aproximativ 100 deangajati. "Intentia initiala era ca prima fabrica deschisa sa fiecea din Neamt, dar intre timp a aparut aceasta oportunitate inGiurgiu", a explicat administratorul Master House Grup.

Potrivit lui Danaila, actionarii Master House Grup nuintentionau sa vanda pachetul majoritar de actiuni, insa din nevoiaasigurarii unui sistem de distributie, acestia au ajuns sa incheieun parteneriat cu Top Brands Distribution. Momentul intrarii pepiata a fost amanat insa cateva luni pentru a putea fi realizatastrategia de brand.

"Vrem ca fabrica din Giurgiu sa asigure productia pentru sudulRomaniei, zona Moldovei sa fie acoperita de fabrica din Neamt siintentionam sa construim sau sa achizitionam o a treia fabrica incentrul sau vestul tarii. De asemenea, avem in plan si realizareade investitii in ferme pentru a ne asigura materia prima", sustineadministratorul Master House Grup, fara a dezvalui insa valoareatotala a acestor investitii.

Mutarile TBD pe piata lactatelor

  • octombrie 2008: actionarii anunta intentia de a dezvolta ofabrica de lactate in judetul Neamt
  • mai 2009: achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni alMaster House Grup din Giurgiu
  • octombrie 2009: lanseaza primul brand - Dar Lactate
  • octombrie 2009: anunta intentia de a detine o a treia fabricasi de a investi in ferme

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO