Companii

Top zece evenimente în turism în 2016. Insolvenţe care zguduie încrederea în sistem, ofensiva low-cost şi demiteri la „perla“ statului din aviaţie

Autor: Mirabela Tiron

08.12.2016, 13:05 1616

1. Belgianul Christian Heinzmann (desen), CEO-ul privat al companiei de stat Tarom, a fost demis în martie din funcţia de director general, poziţie pe care o ocupa din 2012. Conducerea transportatorului aerian, cu afaceri de 250 de mil. euro, a fost asigurată pentru câte­va luni (martie-au­gust 2016)  de către Gabriel Stroe (direc­to­rul finan­ciar), în august fiind numit tot ca director interimar Dan Iulius Pla­veti (47 de ani), mem­bru în consiliul de administraţie şi la Compania Naţională de Aeroporturi Bucu­reşti dar şi la CFR Călători.

 

2. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au continuat expansiunea pe piaţa locală şi au lansat zboruri pe piaţa internă. Ryanair a intrat pe ruta Bucureşti-Timişoara, iar Wizz Air pe Bucureşti-Cluj Napoca. Acestea vor ajunge să opereze zbo­ruri pe 12 rute in­terne de la jumă­ta­tea anului viitor, aproape dublu fa­ţă de ju­mă­tatea anului trecut, piaţa zborurilor in­terne fiind tot mai râvnită de transportatorii low-cost.

 

 3. MAE a emis în iulie un avertisment de călătorie în Turcia, atentatele din Istanbul determinând câteva sute de turişti să îşi anuleze zborurile în acea săptămână. Vacanţele în Turcia pe curse charter, un business de peste 100 de mil. euro, reprezintă una din principalele surse de bani pentru agenţiile care trimit turişti în străinătate. În total, ajung în Turcia în jur de 100.000 de turişti români pe zboruri charter (Antalya şi Bodrum) şi alţi 50.000-70.000 de români care merg cu maşina în alte staţiuni turceşti.

 

4. În iulie lanţul Hilton  a deschis sub brandul Double Tree By Hilton un hotel afiliat din Sighişoara. Fostul hotel Cavaler (foto jos) din Sighişoara, cu o capa­citate de 74 de camere, controlat de com­pania de telecomunicaţii Teleson, cu afaceri de circa 4 milioane de lei, a fost deschis sub brandul Double Tree by Hilton. Fostul hotel Cavaler din Sighişoara a trecut printr-un proces de mo­der­nizare în ultimii trei ani.

5. În august, agenţia de turism Genius Travel, controlată de Ştefan Bogdan Dumitru şi George Ionuţ Costea, îşi anunţa turiştii printr-un e-mail că firma va intra în insolvenţă şi că nu le va onora vacanţele cumpărate. ANAT a propus realizarea unui fond pentru garantarea vacanţelor turiştilor, având în vedere că zeci de turişti au fost păgubiţi după această insolvenţă. În România, businessul total al agenţiilor de turism se ridică la aproape 4 miliarde de lei, potrivit ultimelor date disponibile.

 

6. În septembrie, agenţia de turism Mareea Comtur, deţinută de Marius Usturoiu, cu afaceri de 60 mil. lei, a anunţat că va deschide procedura de insolvenţă şi că nu mai onorează vacanţele turiştilor. Agenţia a continuat să vândă vacanţe şi să îşi desfăşoare activitatea în mod normal, deşi a fost implicată în 2013 în tragicul accident din Muntenegru, unde 18 români au murit iar alţi 29 au fost răniţi.

 

7. Autoritatea Naţională de Turism a încercat să îşi facă ordine în curte după cele două insolvenţe din turism şi a retras mai multe licenţe în rândul agenţiilor de turism. În lista ANT figurau 1.385 de agenţii de turism (puncte de lucru în realitate) a căror licenţă a fost retrasă la cerere sau pe motivul lipsei poliţei de asigurare (50.000 de euro pentru agenţii angrosiste şi 10.000 de euro pentru cele detailiste).

 

8. Atentatele din străinătate i-au făcut pe români mai prudenţi în ceea ce priveşte călătoriile în afara ţării. Oficialii agenţiilor de turism de incoming afirmau că România a devenit o destinaţie vedetă în acest an pe fondul atentatelor din străinătate. Mai mult, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică din ţară în perioada 1 ianuarie - 31 oc­tombrie 2016 se ridicau la 9,4 milioane, în creştere cu 10,9% faţă de cele din perioada similară din 2015, potrivit Statisticii.

 

9. Grupul Carlson Rezidor, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa hotelieră internaţională, care are în portofoliu branduri precum Radisson Blu (foto) sau Park Inn by Radisson, a anunţat că deschide în centrul istoric al oraşului Braşov primul hotel din provincie. Acesta va avea 105 camere. Hotelul va fi dezvoltat de firma Tresor Com, în spatele căreia se află  Răzvan-Constantin Neamţu şi Paula Ramona Neamţu.

10. În octombrie a fost promulgată legea privind introducerea, începând de la 1 ianuarie 2017, a unui aşa-nu­mit impozit specific (forfetar) pentru persoanele juridice care desfăşoară acti­vităţi în do­meniul turistic, hotelier, restaurante, baruri şi alimentaţie publică, după ce Parlamentul a adoptat unele amendamente pentru care şeful statului, Klaus Iohannis, ceruse anterior reexaminarea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO