Companii

Topul celor mai goale malluri din Bucuresti. Criza nu a ocolit Capitala: 170 de spatii isi asteapta inca magazinele

Topul celor mai goale malluri din Bucuresti. Criza nu a ocolit Capitala: 170 de spatii isi asteapta inca magazinele
07.04.2010, 23:20 1115

Retailerii mai vechi de pe piata povesteau recent cum in urma cucativa ani se inscriau pe liste de asteptare pentru a prinde unspatiu in primele centre comerciale din oras. O plimbare prin celeopt malluri (considerate clasice, fara parcuri de retail sau alteformate gen outlet) din Bucuresti te poate convinge ca acelevremuri s-au dus. O analiza a ZF arata ca in aceste proiecte suntaproximativ 170 de spatii dosponibile, cel putin sapte in fiecareproiect analizat. Mai mici, mai mari, la parter sau la etajelesuperioare, pentru magazine de imbracaminte sau cafenele sirestaurante, comerciantii care vor sa mearga acum "impotrivacurentului" au spatii pe alese, iar chiriile au fost ajustatesubstantial in majoritatea proiectelor.

Daca in mallurile din sudul orasului (Liberty Center, City Mallsi Grand Arena) situatia este destul de complicata, proprietariimallurilor din celelalte zone ale Capitalei spun ca situatia nueste atat de dificila.

Reprezentantii Sun Plaza spun ca "peste 97% din suprafatainchiriabila este ocupata de rataileri". O serie de branduri nu auterminat amenajarea spatiilor la mai bine de o luna de lainaugurarea mallului. In aceasta situatie sunt Debenhams (sedeschide sambata), Aldo (se deschide la inceputul lunii mai),brandurile Mango, Desigual si Karen Millen ale grupului Solmar, darsi cinematograful Cinema City sau pasajul catre statia de metrouPiata Sudului. In plus, alte 18 spatii nu sunt ocupate de chiriasi,potrivit calculelor ZF. Si in Cotroceni Park mai sunt 34 de spatiidisponibile, dar proprietarii spun ca acestea reprezinta mai putinde 4% din suprafata centrului comercial. "In aceste zile suntnegocieri cu doua mari branduri, unul cu specific de fitness(pentru aproximativ 2.000 de metri patrati), al doilea reprezentando ancora foarte importanta care este in negociere pentru 650 mp.Ambele urmeaza sa se concretizeze in cateva zile", spunreprezentantii Cotroceni Park. In nordul orasului, in mallulBaneasa Shopping City, magazinul de lenjerie intima Palmers esteflancat de doua spatii comerciale libere. Ambele anunta "o nouadeschidere in curand". "In cel din stanga a fost Benetton, iar indreapta brandul francez Xanaka", spune una dintre vanzatoarele dela magazinele din apropiere. La cativa pasi, un spatiu pe colt decirca 100 de metri patrati in care a functionat o cafenea asteaptachiriasi, iar la etaj in dreptul unui alt spatiu este un bannercare anunta pentru 23 aprilie deschiderea unui magazin pentru copiiPicioru' gras, al Mihaelei Radulescu. "In acest moment, BaneasaShopping City are un grad de ocupare de 97%. Sunt putine spatiiramase neocupate, o mare parte sunt in curs de amenajare si dedeschidere", spune Ali Ergun Ergen, CEO Baneasa Developments.

Grand Arena

In centrul comercial Grand Arena sunt greu de monitorizatspatiile disponibile, in conditiile in care un sfert de proiect (ojumatate din etajul superior) este inchis publicului, niciun spatiunefiind amenajat. Pe langa acestea, un numar de 31 de spatii pot ficonsiderate neocupate: 12 la etaj, in jurul zonei de food-court,unde sunt functionale doar 7 cafenele si fast-fooduri, si alte 19magazine la parterul proiectului.

City Mall

In City Mall multe magazine "s-au inchis recent", potrivitvanzatorilor din centrul comercial. Printre acestea, o banca si unmagazin de pantofi. Si brandul Time Out din Cehia a "disparut"dintr-un spatiu de cateva sute de metri patrati de la parterul CityMall, dupa ce compania care il administra la nivel local a ales saiasa de pe piata locala. In total in City mall sunt 17 spatiigoale, dintre care doua in zona food-court.

Plaza Romania

Unul dintre primele malluri din Bucuresti, Plaza Romania are 28de spatii disponibile, cele mai multe aflandu-se in aripafinalizata la inceputul anului 2009, unde pot fi observatenumeroase bannere cu mesajul "opening soon", care acopera spatiineocupate inca. Peste magazinul Big Star, de asemenea, era trasoblonul, iar spatii goale mai erau si in zona locului de joacapentru copii, dar si in zona food-court - doua unitati. Leonardo siKaren Millen au schimbat plasamentele in mall, eliberand alte douaspatii.

Liberty Center

Mallul din Rahova are 13 spatii goale. Magazinul pentru copiiAlabala este inchis, spatiile Starbucks si Diverta sunt eliberate(libraria lui Radu Octavian a fost mutata in alt spatiu), iarmagazinul de accesorii Mabo are luminile stinse, iar grilajul,inchis cu un lacat, poarta sigiliul dezvoltatorului. "Este inchisde ceva vreme", spune un angajat al spalatoriei de vizavi. Cu toateacestea, in vitrina au ramas palarii de paie, margele si esarfe,iar in spate, aruncate pe cateva rafturi, trei-patru genti dinpiele.

Cotroceni Park

Acoperite cu bannere albe, spatiile ramase neocupate inCotroceni trec aproape neobservate. Doar in locul fostului magazinHouse of Art este un anunt care trimite clientii in noua unitate -"House of Art s-a mutat deasupra FAR" -, iar pe usa spatiului de laparter al Home Brands atarna un lacat. La etaj, magazinul deimbracaminte Steilmann a ramas singur intre doua spatii libere. Inciuda celor 34 de spatii goale, administratorii mallului spun cagradul de ocupare depaseste 96%.

Baneasa Shopping City

Mallul detinut de Gabriel Popoviciu in nordul Capitalei are 17spatii disponibile, cele mai multe la etaj. Daca Benetton, Bags& More sau Xanaka au inchis destul de recent magazinele dinBaneasa Shopping City, la etaj pe un alt spatiu un banner anuntapentru 23 aprilie deschiderea unui magazin pentru copii Picioru'gras, al Mihaelei Radulescu. Administratorii spun ca gradul deocupare al mallului este de 97%.

Sun Plaza

Mallul de la Piata Sudului, cel mai nou din oras, mai are 24 despatii neocupate, dar cel putin sase dintre ele urmeaza a fiamenajate in urmatoarele zile, astfel ca dezvoltatorii spun capeste 97% din suprafata mallului este inchiriata catre retaileri.Brandurile Solmar, Rafar si cinematograful sunt principaleledeschideri asteptate in Sun Plaza, alaturi de pasajul catre statiade metrou din apropiere, nefinalizat inca.

Bucuresti Mall

Primul mall din Bucuresti, deschis in urma cu 11 ani in Vitan,are doar sapte spatii neocupate, doua in zona de food-court(Airborne Cafe si Kartofino au spatiile inchise) si alte cinci indiverse zone ale proiectului detinut de Anchor Grup. Bucuresti Mallreprezinta proiectul cu cele mai putine spatii goale disponibiledin Bucuresti, inclusiv raportat la suprafata inchiriabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO