Companii

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români

Autor: Dana Ciriperu

20.09.2011, 00:00 8144

Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri români au împreună peste 80.000 de angajaţi şi un business cumulat de 47 mld. lei (11 mld. euro), în creştere cu peste 5 miliarde de lei faţă de 2009, arată datele unui clasament realizat de ZF pe baza bilanţurilor depuse de firme la Ministerul de Finanţe.

Companiile româneşti din acest top generează astfel în jur de 10% din cifra de afaceri totală din România.

Clasamentul este condus de compania Grup Servicii Petroliere controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, urmată de RCS&RDS (Zoltan Teszari) şi InterAgro (Ioan Niculae).

Grup Servicii Petroliere a urcat de pe locul opt în 2009 pe prima poziţie anul trecut, în urma unui avans de 150% al cifrei de afaceri. "Contractele pe care le-am derulat, mai ales cele majore la care am participat pentru construcţiile offshore au dus la creşterea cifrei de afaceri a Grup Servicii Petroliere", a explicat Radu Petrescu, director de comunicare al grupului deţinut de Comănescu.

Gabriel Comănescu, omul de afaceri care în ultimii zece ani a pus pe picioare cel mai puternic business din industria locală a forajului de hidrocarburi, a finalizat în iulie contractul de circa 270 de milioane de dolari câştigat în 2009 cu contractorul general al gigantului rus Gazprom. Contractul pentru ruşii de la Gazprom a fost câştigat de către GSP în noiembrie 2009 în urma unei licitaţii la care au mai participat firme din Emiratele Arabe Unite şi din Italia. Practic, GSP a trebuit să construiască pentru Gazprom, beneficiarul final al lucrării, o conductă pentru transportul gazelor naturale, cu o lungime de peste 159 de kilometri, aceasta fiind subacvatică.

Ziarul Financiar realizează pentru al doilea an consecutiv acest top al afacerilor controlate de români tocmai pentru a evidenţia sectoarele în care antreprenorii continuă să joace un rol extrem de important.

Se observă astfel că la capitolul antreprenoriat România stă bine în construcţii, farma (distribuţie, farmacii şi clinici private), producţia de alimente, distribuţie şi retail de bunuri de larg consum şi de materiale de construcţii, energie sau IT&C.

Două treimi dintre companiile prezente anul acesta în top 100 au înregistrat majorări ale cifrelor de afaceri în pofida contextului economic dificil şi a recesiunii care au caracterizat piaţa locală în ultimii ani.

Dacă în partea plină a paharului sunt companii care şi-au majorat cifrele de afaceri şi cu rate de peste 150% (cum este cazul liderului din acest an - Grup Servicii Petroliere), în partea goală sunt insolvenţele care au zguduit businessul antreprenorial local.

Iar rezultele se văd şi în clasamenul din acest an. Dacă în 2009, Cristian Burci avea trei companii în top 100 - Astra Vagoane, Meva, Romvag - anul trecut niciuna dintre cele trei fabrici aflate în insolvenţă nu a mai intrat în top.

Nici distribuitorul Astral Impex nu mai face parte din cele mai mari 100 de companii locale, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 517 mil. lei în 2009 la numai 25 mil. lei anul trecut.

Şi Andany Trading sau Direct Aero Services - două afaceri controlate de Nelu Iordache (care deţine şi Blue Air şi Romstrade) - se numără printre companiile cele mai afectate de criză şi de reorganizări interne, în contexul în care vânzările au scăzut cu peste 90%.

Pragul de un miliard de lei a fost depăşit de şapte companii româneşti, faţă de şase anul trecut, iar peste două miliarde de lei a trecut o singură companie - Grup Servicii Petroliere.

7 companii din cele 100 au peste 2.000 de angajaţi. Cei mai mari angajatori privaţi locali dintre companiile care au intrat în top 100 sunt Hidroconstrucţia, RCS&RDS şi Energomontaj.

28 de companii din top 100 au peste 1.000 de angajaţi, iar 54 de firme peste 500 de oameni

3 angajaţi - are traderul de energie PetProd (cel mai redus efectiv din top 100), cu afaceri de peste 220 milioane de lei anul trecut, respectiv 73 milioane de lei pe salariat.

Cu doar 150 de angajaţi, Oscar Downstream a raportat afaceri de 1,6 miliarde de lei (respectiv 11 milioane de lei/angajat), în creştere cu 96% faţă de anul precedent.

Cum s-a realizat topul

Clasamentul ia în calcul doar rezultatele raportate pe fiecare companie şi nu include rezultatele anunţate de grupuri de firme. Astfel, grupuri precum Mobexpert sau Elvila, care au afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro, nu intră în acest top deoarece la cea mai mare firmă din grup (Mobexpert Pipera sau Elvila SA) cifra de afaceri nu depăşeşte 70 de milioane de lei.

În industria de publicitate există de asemenea grupuri de firme deţinute de oameni de afaceri români care au avut anul trecut afaceri de peste 100 mil. euro. Cu toate acestea, pe o singură entitate fiscală cifrele nu au ajuns la 190 mil. lei - pragul de intrare în clasament.

Un alt exemplu este Ion Ţiriac, care are doar în industria auto afaceri de 350 mil. euro, dar rezultatele vin de la 10-15 companii, doar cele mai mari două (Romcar şi Hyundai) intrând în acest top. Şi George Copos, finanţatorul echipei de fotbal Rapid, are afaceri mai mari de 50 de milioane de euro prin grupul de firme Ana, dar businessul este împărţit în mai multe firme în turism, motoare electrice sau panificaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO