Companii

Topul celor mai mari 100 de exportatori români

Topul celor mai mari 100 de exportatori români

Autor: Roxana Petrescu

19.10.2011, 19:21 6993

Creşterea industriei, şi nu datorită unei cereri mari interne, ci datorită creş¬terii livrărilor la export, a scos România din rece¬siune, Dacia, producătorii de compo¬nente auto, Nokia, marii petrolişti fiind cei care au readus economia locală pe plus.

Pe de altă parte, din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, singura instituţie dintre cele întrebate care a putut spune care sunt primii 100 de exportatori din România, reiese faptul că piaţa locală este la mâna unor firme străine, doar câteva companii româneşti fiind prezente în acest top: Oltchim, InterAgro, Compa Sibiu şi Aramis Invest Baia Mare.

Revenind la exemplul plecării Nokia, care a avut un "comportament de lăcustă industrială", adică a venit în România, a consumat resursele puse la dispoziţie, iar apoi a plecat în căutarea altei destinaţii, după cum spunea recent primarul Sibiului Klaus Iohannis, faptul că o bună parte din economia României este în afara controlului local este cu atât mai important, mai ales în actualul context de piaţă.

De cealaltă parte a baricadei, antreprenorii români cer mai mult sprijin, cer întărirea businessului local tocmai pentru a mai diminua pe cât posibil efecte precum Nokia.
Totodată, datele de pe Ministerul Finanţelor arată că cei mai mari 100 de exportatori din România au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 25 de miliarde de euro.

În cadrul acestor 100 de companii lucrau la finele anului trecut peste 176.000 de angajaţi, ceea ce reprezintă puţin peste 4% din numărul total de salariaţi din România, cel mai mare angajator din acest top fiind Petrom.

Cele mai multe companii prezente în acest top au legătură cu industria auto şi mai ales producţia de componente pentru maşini.

Marile companii petro¬liere active local, Petrom, Rompetrol şi Lukoil, sunt şi ele pe primele locuri, urmate de coloşi industriali precum ArcelorMittal Galaţi şi Alro.
Jucătorii din industria chimică sunt şi ei prezenţi, companii precum InterAgro sau Oltchim fiind în primul sfert al celor mai mari 100 de exportatori. Alături de ele se mai află exportatori de energie, producători de mobilă sau jucători activi în industria farma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO