Companii

Topul celor mai mari 50 de companii cu capital privat românesc

Topul celor mai mari 50 de companii cu capital privat românesc
29.07.2010, 23:55 8714

ZF a realizat în premieră to­pul celor mai mari com­panii cucapital privat românesc sau deţi­nute de antreprenori stră­­ini ceîşi concentrează businessul pe piaţa locală.

Deşi 50 de businessuri româneşti rulează doar cât cele mai maricinci firme străine din economie (Petrom, Dacia, Rompetrol, Metro,Orange), antreprenorii români reuşesc să se impună în domeniiprecum con­strucţiile, farma sau distribuţia.

Acesta este primul clasament ce îi scoate la iveală peantreprenorii români care rulează sute de milioane de euro pe osingură companie, însă nu spune nimic despre businessurile unoroameni de afaceri precum fraţii Micula (European Drinks), MariusCristescu (Bega), George Copos (Ana Holding), Dan Şucu (Mobexpert),Adrian Po­rumboiu (Comcereal), Ovidiu Tender (Pros­pecţiuni). Eicontrolează grupuri de firme cu afaceri de zeci sau sute demilioane de euro, dar care au rulaje mici pe o singură entitate. Pede altă parte, topul aduce în prim-plan afaceri controlate deoameni de afaceri mai discreţi precum Alin Niculae (OscarDown­stream), Augustin Oancea (Tinmar-Ind), Baaklini Said, cucetăţenie română potrivit Re­gistrului Comerţului (Libarom Agri),care au afaceri în jurul a 100 mil. euro pe o singură firmă.

Mai bine de jumătate din afacerile româneşti au fost pecreştere, astfel că deşi România se află în recesiune, existădomenii unde se mai pot face bani buni. Cel mai mare avans a fostîn agricultură, unde firma Agro-Chirnogi din Călăraşi aproape şi-adublat cifra de afaceri. De cealaltă parte, cel mai mare declin afost în industria auto, puternic lovită anul trecut de criză. FirmaRomcar deţinută de Ion Ţiriac a avut o scădere a businessului de50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO