Companii

Topul celor mai mari angajatori din transporturile rutiere de mărfuri: primii zece au peste 10.000 de salariaţi

Topul celor mai mari angajatori din transporturile...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

15.07.2017, 22:53 2388
Carrion Expedition din Cluj şi Aquila Part Prod Com din Prahova au fost anul trecut cei mai mari doi angajatori din sectorul transportului rutier de mărfuri, având fiecare peste 2.000 de salariaţi la finalul anului trecut, arată datele de la Inspecţia Muncii, care a furnizat către ZF un top anonimizat.

Instituţia a furnizat numărul de angajaţi la finalul anului trecut şi nu a realizat o medie anuală, aşa cum sunt înregistrate datele la Ministerul de Finanţe. Datele luate în considerare de ZF se referă la companiile cu domeniul de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“. Carrion Expedition, care are acţionar spaniol, conform datelor din Monitorul Oficial, este cel mai mare angajator din domeniu, având peste 2.400 de salariaţi la finalul anului trecut. Compania avea în 2016 un rulaj de 646 de milioane de lei, fiind şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniu ca nivel al businessului. Pe de altă parte, Aquila Part Prod Com a terminat anul trecut cu mai bine de 2.200 de salariaţi, conform datelor de la Inspecţia Muncii, şi cu afaceri de 798 mil. lei anul trecut. Compania, care face parte din grupul cu acelaşi nume, are şi activităţi de distribuţie, conform datelor de pe site-ul societăţii. Grupul este deţinut de către antreprenorii Alin Dociu şi Cătălin Vasile.

Carrion Expedition şi Aquila Part Prod Com sunt singurele firme din sectorul transportului rutier de mărfuri cu peste 1.000 de angajaţi fiecare. Dintre primii zece angajatori, patru sunt deţinuţi de români. Una dintre cele mai rapide evoluţii a consemnat-o compania de transport şi logistică Quehenberger Logistics ROU, parte a grupului Augustin Quehenberger, cu sediul în Austria, care a ajuns la peste 700 de angajaţi anul trecut, recrutând peste 400 de persoane în ultimul an. Astfel, jucătorul a ajuns pe poziţia a treia în topul celor mai mari angajatori din domeniul transportului rutier de măr­furi. Compania şi-a propus să în­che­ie anul acesta cu 1.200 de salariaţi proprii.  Clasamentul întocmit de ZF ia în calcul doar entităţi fiscale şi nu grupuri de firme. Piaţa transporturilor rutiere de marfă este formată din 1.350 de firme, dintre care există aproximativ 100 de firme care au o flotă de peste 100 de camioane, 150 de firme cu flotă între 50 şi 99 de camioane şi peste 2.300 de fir­me cu flotă între 10 şi 49 de camioane - restul fiind reprezentat de trans­por­tatori mici operând 1-10 camioane, po­trivit datelor Uniunii Naţionale a Trans­por­ta­torilor Rutieri din România (UNTRR). Industria transporturilor rutiere reprezintă 5% din PIB prin cele peste 35.000 de firme de trans­port mărfuri şi persoane active, care operează 173.738 de autovehicule li­cenţiate de transport marfă de peste 3,5 to­ne şi de transport persoane de peste 9 lo­curi, angajând 358.184 şoferi pro­fesionişti potrivit ultimelor date ale UNTRR. Conform Eurostat, trans­portul intracomunitar operat de trans­por­tatorii români (în tone) a fost în creştere începând cu 2008.

 În ceea ce priveşte transportul în afara UE, principalele trei puncte de interes sunt Rusia, Turcia şi China.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO