Companii

Topul celor mai mari exportatori din economie: Schimbare în top 3 anul acesta. Doar trei antreprenori în top 100 exportatori

18.03.2017, 17:17 2171

Automobile Dacia şi-a men­ţi­nut poziţia de lider în topul ex­por­ta­torilor şi în 2016, însă o re­pre­zentanţă a grupului Honey­well a urcat pe locul doi făcând schimb de poziţii cu Rompetrol Rafinare.

Datele centra­liza­te de ZF pe baza infor­ma­ţi­ilor trimise de INS arată că 266 dintre cei mai mari 500 de ex­por­tatori se află şi în top 500 im­portatori, un clasament condus tot de Auto­mobile Da­cia. Constructorul auto este ur­mat în to­pul importatorilor de două com­panii petro­liere, Rompetrol Rafinare şi Petrotel Lukoil.

INS a furnizat doar topurile provizorii ale exportatorilor şi importatorilor din 2016, fără valoarea livrărilor externe pe fiecare companie în parte. Totuşi instituţia arată că top zece ex­por­tatori generează 17,4% din total exporturi, respectiv 10 miliarde de euro, în timp ce top zece importatori sunt responsabili de 12,8% din importuri.

Economia locală a avut anul trecut aproape 21.900 de companii care au derulat activităţi de export de bunuri, cu 300 mai puţin faţă de anul 2015. Numărul total al com­pa­niilor importatoare este de patru ori mai mare faţă de numărul exportatorilor, mai arată datele INS.

Între primii 50 de exportatori din eco­no­mie nu se află niciun business antreprenorial, pri­ma prezenţă a firmelor cu capital privat româ­nesc fiind a producătorului de mobilă Aramis Invest din Baia Mare. Compania cont­rolată de Vla­dimir Iacob şi Marius Şelescu se află pe locul 54, urcând două poziţii faţă de anul anterior. În top 100 se mai află trei com­panii antreprenoriale, respectiv Romcab Târgu-Mureş - una dintre cele mai răsunătoare insolvenţe din acest an, Gersim Impex, dar şi Compa Sibiu.

Vezi topurile exclusiv pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO