Companii

Topul celor mai mari producători de mezeluri, una dintre puţinele pieţe de consum dominate de antreprenori români

Topul celor mai mari producători de mezeluri, una dintre...

Autor: Gabriel Razi

22.06.2013, 00:09 2102

Deşi nu sunt implicaţi direct în producţia agri­colă, atât producătorii de carne, cât şi procesatorii au resimţit puternic efec­tele secetei. Recoltele de cereale mo­deste au împins vara trecută în sus pre­ţur­ile pentru principalele materii prime agricole, evoluţie care s-a translatat imediat şi în preţul furajelor, ele­ment care reprezintă mai bine de două treimi din costul căr­nii. Într-un context de piaţă di­ficil, în care atât retailul, cât şi consumul nu au ac­cep­tat ma­jorările pre­ţurilor finale, compa­ni­ile din această pia­ţă s-au vă­zut ne­voite să su­porte cea mai ma­re parte a creşte­rilor de cost, iar astfel mulţi an­trepre­nori şi-au vă­zut pro­fiturile diminuate la mi­nimum sau au trecut pe pierderi.

 
Mai mult, începutul anului a zgu­duit puternic industria şi seg­men­tul exportului după ce Româ­nia a fost trasă în „scandalul cărnii de cal“. În câteva săptămâni industria de procesare a cărnii a intrat atât sub lupa auto­ri­tă­ţilor europene, a partenerilor de export din Vest, dar şi a jurnaliştilor străini. În final, autorităţile de la Bucureşti au reuşit să demonstreze nevinovăţia exportatorilor locali de carne, însă pe carnea românească a rămas „ştampila“ unui semn de întrebare.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013
 

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO