Companii

Topul celor mai mari producători de mici din România: primii cinci procesatori fac afaceri de 10 milioane de euro

Topul celor mai mari producători de mici din România:...

Autor: Gabriel Razi

03.05.2013, 13:56 2798

Dolly-Com, Aldis, Diana, Cris-Tim şi Angst, cei mai mari cinci jucători de pe piaţa locală a micilor, au făcut anul trecut afaceri cumulate pe acest segment de aproximativ 10 milioane de euro, adică 50% din piaţa monitorizată şi aproximativ o cincime din întreg rulajul la nivel de economie, potrivit unei analize a ZF făcute pe baza datelor din industrie.

Segmentul de piaţă al micilor a intrat în lumina reflectoarelor abia recent după ce produsul a ajuns să fie sub risc ca urmare a unui regulament european care va interzice din iunie folosirea mai multor aditivi utilizaţi în reţetă.

Micii nu sunt însă un pilon important în business-urile producătorilor. Produsul aco­peră sub 2% din rulajele pieţei şi reprezintă un debuşeu de vânzări pentru luna mai, dar şi pentru august şi septembrie, atunci când consumul este dublu faţă de celelalte luni.

„Vânzările făcute de 1 mai înseamnă de patru-cinci ori cât o zi normală. Am avut în acest an o creştere de o singură cifră, sub ce ne aşteptam iniţial“, spune Florin Rizea, directorul general al Meda Prod, procesator de carne cu afaceri de 25 milioane euro, care a intrat mai recent pe piaţa micilor.

Piaţa micilor este printre cele mai polarizate din industria de procesare a cărnii. Jumătate din piaţă este acoperită de mărcile private şi de brandurile mici locale sau regionale, iar în acelaşi timp restul este împărţit între cinci jucători mari.

Cele mai mari rulaje în acest segment au fost făcute anul trecut de omul de afaceri Iulian Căzăcuţ, care are o fabrică în apropiere de Bucureşti ce se concentrează aproape în totalitate pe acest segment. Astfel, datele din piaţă arată că Dolly-Com a avut anul trecut o cotă de piaţă de 27% pe acest segment. Podiumul este completat de vâlcenii de la Diana, cu o cotă de piaţă de 5%, şi de Aldis Călăraşi care şi-a adjudecat în 2012 alte 12 procente. Cei mai mari proce­satori din Bucureşti, Radu Timiş (Cris-Tim) şi Sorin Minea (Angst), completează topul cu 4%, respectiv 2%.Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO