Companii

Topul celor mai mari producători de vin din Europa

Topul celor mai mari producători de vin din Europa

Autor: Ioana David

09.05.2015, 09:51 6901

Suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie a scăzut semnificativ în Europa în intervalul 2011-2014, tendinţă care a afectat toate marile state. Ro­mâ­nia a raportat însă o uşoară majorare a suprafeţelor. Datele OIV arată că România are 192.000 de hectare de viţă-de-vie, iar cu acest ni­vel se află pe locul şase la nivelul continentului. 

„Suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie din Europa s-a redus cu 21.000 de hectare în 2013-2014, dar este important de menţionat că între 2008-2011 podgoriile din Europa se reduceau cu 93.000 de hectare în fiecare an“, mai arată raportul OIV. În afara Europei, China are cea mai mare suprafaţă ocupată cu viţă-de-vie, urmată de Turcia şi SUA.

Cu toate că se află în liga mare la suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie şi la producţie, România a rămas în urmă la consum, dar şi la export. Cea mai mare piaţă consumatoare de vin din lume sunt SUA, urmate de Franţa şi Italia. „Statele Unite şi-au confirmat poziţia de cel mai mare consumator de vin din lume, cu un nivel care în 2014 s-a menţinut constant. Din 2000, consumul în SUA a crescut considerabil, cu 45%, în pofida unei scăderi în 2008 şi 2009 cauzată de criza economică şi globală“, se mai arată în raportul OIV. SUA şi Spa­nia au fost sin­gurele pieţe în care consumul de vin s-a majorat anul trecut, în condiţiile în care restul din top 10 au fost pe scădere. Nici Ro­mânia nu a scăpat de scăderile de pe piaţa vinului. Cu excep­ţia segmentului premium, consumul nu a crescut.

România a piredut lupta cu marile puteri de pe piaţa vinului şi din punctul de vedere al exportului, nereuşind să prindă topul celor 10 mari producători, unde pe primele poziţii se află Spania, Italia şi Franţa. Explicaţia o reprezintă faptul că vinul produs în România este absorbit aproape în totalitate de piaţa internă, o proporţie redusă luând calea pieţelor externe. În categoria importurilor, Germania atrage cele mai mari cantităţi de vin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO