Companii

Topul celor mai mari tranzacţii din piaţa de birouri: jumătate sunt făcute de firme IT&C

Topul celor mai mari tranzacţii din piaţa de birouri: IT-ul a făcut legea în acest an

Autor: Cristi Moga, Adelina Mihai

13.10.2012, 12:45 1029

Jumătate din cele mai mari tran­zacţii semnate în acest an pe piaţa de birouri au fost realizate de fir­me­le din zona IT&C după ce în ul­timii ani băncile şi companiile din in­dustria serviciilor medicale au ţinut capul de afiş, reiese dintr-o analiză a ZF pe baza datelor transmise de firmele de consultanţă imo­biliară.

Analiza cuprinde informaţii despre 19 tran­zacţii cu suprafeţe mai mari de 1.000 mp fiecare, contracte prin care au fost închiriate spaţii existente sau viitoare de 78.000 de metri pătraţi, reprezentând aproximativ 5% din stocul de birouri modern al Capitalei.

Mai mult de jumătate din acest stoc a fost tranzacţionat prin două contracte cu pro­prietăţi aflate în construcţie în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Bu­cureşti, şi anume preluarea de către Raiffei­sen Bank a unor spaţii de 23.000 mp în clădirile Sky Tower şi Floreasca Office, res­pectiv preînchirierea de către Oracle a unei clă­diri de 20.000 mp din proiectul Floreasca Park.

După aceste tranzacţii, în ordinea suprafeţei închiriate, cele mai mari contracte au fost semnate de patru firme din zona IT&C, respectiv TeamNet (8.300 mp în Green Gate), Samsung (3.000 mp în Pla­tinum Center), Endava şi Microchip (câte 2.400 mp în AFI Business Park 1).

IT-ul este, de altfel, cel mai dinamic domeniu din ultimii ani, acesta fiind sectorul în care au crescut atât salariile angajaţilor, cât şi efectivele de personal în plină criză. Printre companiile care au anunţat că vor face noi angajări în această toamnă se află şi Ubisoft, Freescale, Microsoft, Dell, Oracle, Ixia, Bitdefender, TeamNet, Luxoft, Route 66 sau 1&1 Internet Development, companii ce şi-au anunţat deja participarea la târgul de joburi "Angajatori de top".

"La nivel de top management nu se fac neapărat mai multe proiecte de recrutare, ci mai mult înlocuiri. Însă se caută foarte mulţi dezvoltatori software şi specialişti IT, pentru că fie au intrat pe piaţă companii noi, fie unii jucători mai mici au fost preluaţi de marile mul­tinaţionale cărora li se extinde acti­vi­tatea", a spus Mihaela Damian, country ma­nager al firmei de executive search Spen­glerFox, parte a grupului irlandez Grafton. Salariul mediu net în această industrie este de 3.578 de lei, de peste două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie de 1.530 de lei, potrivit datelor de la Statistică aferente lunii mai.

La începerea crizei, băncile au fost cele care au mutat pe piaţa de birouri - Banca Românească s-a consolidat în Euro Tower, Volksbank a ales Nusco Tower, Piraeus şi-a făcut un sediu propriu în Piaţa Victoriei, ING a închiriat integral Crystal Tower, iar în acest an UniCredit Ţiriac a ocu­pat o altă clădire nouă, construită în Piaţa Presei Libere. Aceste mutări au ţinut piaţa de birouri vie, dar nu au fost neapărat se­mnul unei activităţi intense din partea băn­cilor, ci au fost realizate mai degrabă din do­rinţa acestora de consolidare şi reducere a costurilor.

Acest proces însă a cam luat sfârşit, man­datele pentru găsirea unor noi sedii de bănci fiind destul de rare.

De o "efervescenţă" s-a putut vorbi în schimb în industria clinicilor şi spitalelor private, domeniu care anul trecut a fost în topul clienţilor pentru clădiri de birouri, dar apetitul pentru extindere al jucătorilor din această piaţă s-a domolit puternic în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO