Companii

Topul celor mai mari 30 de importatori din economie în 2021: Mai mult de jumătate dintre companii provin din auto, dar vin tare din urmă jucătorii din energie care urcă rapid în clasament. În 2021, România a adus de peste hotare în total bunuri în valoare de 98,33 mld. euro, cu 22,1% mai mult decât în primul an de pandemie

Topul celor mai mari 30 de importatori din economie în...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2022, 16:45 743

În total, în economie sunt 112.953 de firme care au activităţi de import, numărul lor crescând cu peste 10.000 în 2021 Asta înseamnă că una din şapte companii autohtone aduce produse din străinătate.

Clasamentul celor mai mari importatori locali este dominat la vârf de companii din auto, acestea fiind urmate de firme active în sectorul energetic. Alături de ele se mai „strecoară“ în top 30 importatori şi doi jucători farma, doi din retailul alimentar şi alţi câţiva producători, fie de electrocasnice, fie activi în industria grea, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Este interesant de observat că multe dintre aceste entităţi - mai exact 25 dintre cei mai mari 30 de importatori locali în 2021 - îşi găsesc loc şi în topul celor mai mari 500 de exportatori locali. Astfel, valoarea adăugată realizată în România nu este foarte mare. Cel mai concludent exemplu este cel al marilor producători auto - Dacia şi Ford - care realizează la Mioveni şi, respectiv, la Craiova automobile ce ajung ulterior în toate colţurile lumii. Deşi cele două uzine au atras după sine şi o salbă importantă de producători de componente, în total câteva zeci de mii de firme care au transformat industria auto în motorul principal al exporturilor locale, în continuare, o bună parte din piese vin din import. Asta înseamnă că pe plan local se face mai degrabă asamblare, fapt ce nu are o valoare adăugată mare pentru economie. Pentru dezvoltare e nevoie pe de-o parte ca centrele de cercetare-dezvoltare să fie aduse în România, iar pe de alta să existe o integrare a întregii producţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO