Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti în 2016. Din topul celor mai mari 5 firme româneşti pe 2009, doar Zoltan Teszari, RCS, mai este astăzi în acelaşi clasament, iar două firme au intrat în insolvenţă

12 sep 2017 Autor: Dana Ciriperu

Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este pentru al patrulea an conse­cutiv cel mai mare business antreprenorial cu capital privat românesc după ce cifra de afaceri a avansat cu 20%, la 5,2 mld. lei.

De altfel, Dedeman este singura companie din top cinci care şi-a păstrat poziţia, în timp ce RCS&RDS (Zoltan Teszari), Altex (Dan Ostahie) şi Fildas Trading (Anca Vlad) au urcat în clasament faţă de 2015. Schimbările vin după ce Augustin Oancea, acţionar al grupului de firme Tinamar Ind (pe poziţia a doua în 2015), a decis să-şi împartă afacerea pe linii de business diferite.

Chiar şi aşa, Tinmar Energy, cea mai mare firmă din grupul deţinut de Oancea, rămâne în top cinci, cu afaceri de 2,4 mld. lei în 2016, potrivit datelor de la mfinante.ro. În 2015, unsprezece companii antrepre­noriale aveau afaceri de peste un miliard de lei, iar anul trecut mai erau doar nouă firme care au trecut peste acest prag.

Cele mai mari zece companii antrepre­noriale din 2016 au avut vânzări de 23,4 mld. lei. Spre comparaţie, top zece multinaţionale generează afaceri de 100 mld. lei.

Vedeţi în pagina 8 cum arăta topul în 2009, primul an de criză, şi exclusiv pe www.zfcorporate.ro, cum au evoluat în ultimii cinci ani afacerile celor mai mari companii antreprenoriale din România.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2017

 
Cuvinte cheie:
Top
, companii antreprenoriale romanesti
, insolventa
, firme
, intrare in insolventa
, business
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide