Companii

Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti în 2016. Din topul celor mai mari 5 firme româneşti pe 2009, doar Zoltan Teszari, RCS, mai este astăzi în acelaşi clasament, iar două firme au intrat în insolvenţă

Topul celor mai mari companii antreprenoriale româneşti...

Autor: Dana Ciriperu

12.09.2017, 00:08 5828

Dedeman Bacău, retailerul de bricolaj controlat de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, este pentru al patrulea an conse­cutiv cel mai mare business antreprenorial cu capital privat românesc după ce cifra de afaceri a avansat cu 20%, la 5,2 mld. lei.

De altfel, Dedeman este singura companie din top cinci care şi-a păstrat poziţia, în timp ce RCS&RDS (Zoltan Teszari), Altex (Dan Ostahie) şi Fildas Trading (Anca Vlad) au urcat în clasament faţă de 2015. Schimbările vin după ce Augustin Oancea, acţionar al grupului de firme Tinamar Ind (pe poziţia a doua în 2015), a decis să-şi împartă afacerea pe linii de business diferite.

Chiar şi aşa, Tinmar Energy, cea mai mare firmă din grupul deţinut de Oancea, rămâne în top cinci, cu afaceri de 2,4 mld. lei în 2016, potrivit datelor de la mfinante.ro. În 2015, unsprezece companii antrepre­noriale aveau afaceri de peste un miliard de lei, iar anul trecut mai erau doar nouă firme care au trecut peste acest prag.

Cele mai mari zece companii antrepre­noriale din 2016 au avut vânzări de 23,4 mld. lei. Spre comparaţie, top zece multinaţionale generează afaceri de 100 mld. lei.

Vedeţi în pagina 8 cum arăta topul în 2009, primul an de criză, şi exclusiv pe www.zfcorporate.ro, cum au evoluat în ultimii cinci ani afacerile celor mai mari companii antreprenoriale din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO