Numărul străinilor care s-au cazat în România a crescut în primele opt luni din acest an cu 10%, până la 1,6 milioane de turişti străini, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor de la Statistică.
BraŞov, Sibiu, Timiş şi Cluj au atras în primele opt luni din acest an 270.000 de turişti străini în hotelurile, pensiunile sau vilele turistice, adică 16% din totalul vizitatorilor străini ce s-au cazat, fiind judeţele care ocupă poziţii fruntaşe în topul celor mai căutate destinaţii din ţară de către străini, după Bucureşti, care a avut 692.000 de turişti ce s-au cazat în unităţi turistice, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Statistică.
Aceste oraşe, care reuşesc să facă business din turism, sunt de altfel şi cele mai dezvoltate economic. La polul opus, judeţele sărace din ţară, care nu au reuşit să atragă nici investiţii străini în alte domenii, nu sunt atractive nici pentru turiştii străini, segment ce ar putea contribui la creşterea businessurilor locale (unităţi de cazare, restaurante, cluburi).
Străinii au lăsat pe deplasările în România un miliard de euro în ianuarie-august anul acesta, nivel în uşoară creştere faţă de perioada anterioară a anului trecut. Pe de altă parte, românii au cheltuit în străinătate 1,2 miliarde de euro, nivel similar cu cel din ianuarie-august anul trecut, balanţa din turism fiind pe un deficit de 200 de milioane de euro, potrivit datelor de la BNR