Companii

Topul judetelor unde au fost construite cele mai multe locuinte anul trecut. Primele locuri: Bucuresti, Cluj si Suceava

Topul judetelor unde au fost construite cele mai multe locuinte anul trecut. Primele locuri: Bucuresti, Cluj si Suceava
14.05.2010, 00:00 377

Mai mult de jumatate din cele 62.520 de case construite anultrecut in Romania au fost realizate in zece judete ale tarii, intimp ce la polul opus, in alte zece judete, au fost construite maiputin de 4.000 de locuinte, reprezentand doar 6% din total, reiesedintr-o analiza ZF pe baza datelor de la Institutul National deStatistica.

Dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, unde au fost construite anultrecut peste 8.000 de locuinte, in top se mai afla judetele Cluj(6.720), Suceava (4.013), Constanta si Iasi (2.997), in timp ce lacoada clasamentului sunt Mehedinti (118), Tulcea (262), Teleorman(281), Caras-Severin (308) si Covasna (321).

Diferentele intre judete sunt date de numarul locuitorilor, darsi de forta financiara a resedintelor de judet. In plus, in judeteprecum Neamt sau Suceava au fost de asemenea construite un numarimportant de case, inclusiv cu ajutorul contributiilor financiareale localnicilor plecati sa munceasca in strainatate.

"Numarul mare de locuinte construite in Suceava, Neamt sau Iasieste justificat de preturile accesibile ale terenurilor, carepermit constructii de sine statatoare, cu gradini ample, in stilulgospodariilor traditionale. Un alt argument il constituieafinitatea proprietarilor, mare parte romani plecati sa lucreze instrainatate, fata de locurile lor natale, unde isi planifica salocuiasca impreuna cu familia", spune Mihaela Pana, directoruldepartamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZEchinox.

Se construiesc locuinte cu 80% mai mari

In conditiile in care anul trecut au fost demolate doar 5.800 delocuinte, stocul national de case a crescut pana la 8,38 milioanede unitati. Suprafata medie locuibila a acestor case este inprezent mai mica de 39 de metri patrati, echivalentul unorapartamente cu doua camere ingramadite. Anul trecut majoritateacaselor construite au avut suprafete mari, media caselor fiind deaproape 70 de metri patrati, cu 80% mai mari decat casele existente. Acesta a fost si unul dintre motivele pentrucare dezvoltatorii imobiliari au ramas cu portofolii mari deapartamente nevandute, dupa ce au construit apartamente spatioasede trei si patru camere, mult mai greu de vandut in conditii decriza.

De atlfel, aproape 60% din locuintele construite in mediul urbananul trecut aveau cel putin trei camere, 19% avand chiar cinci saumai multe. Cele mai mici locuinte au fost construite anul trecut injudetul Cluj (in medie de 41,5 metri patrati), in timp ce inGiurgiu, Ilfov si Timis au fost realizate cele mai spatioaselocuinte, cu suprafete medii de peste 90 de metri patrati.

O casa din cinci nu are apa. Una din trei e faracanalizare

Dotarile a numeroase locuinte realizate in Romania lasa incontinuare de dorit. Astfel, 22% din casele realizate in Romaniaanul trecut nu au apa curenta, 37% din locuinte (peste 20.000) nuau canalizare, in timp ce 28% au incalzire prin sobe.

"Confortul redus al locuintelor terminate se explica prinponderea mare a celor date in folosinta in mediul rural (49,7%),unde dotarea tehnico-edilitara este insuficienta", spunreprezentantii Institutului National de Statistica. De altfel, lasate doar 43,8% din casele construite au canalizare, in timp ce inmediul urban procentul e mult mai ridicat - 82,7%.

Casele din lemn continua sa reprezinte o pondere mica dintotalul locuintelor construite, de doar 4,9% in mediul rural,respectiv 2,1% in mediul urban.

In schimb, in orase se poate observa o crestere a numarului delocuinte realizate in blocuri, 45,1% din total fiind realizate incladiri cu cel putin trei etaje.

Case tot mai putine. Minus 7% intr-un an

Recordul de locuinte noi finalizate a fost consemnat in anul2008, respectiv 67.255 de unitati. Pe fondul crizei, anul trecut afost deja inregistrata o scadere importanta, de 7%, iar pentruacest an este de asteptat ca regresul sa continue, ca urmare ablocarii a numeroase proiecte pe fondul scaderii vanzarilor. Inconditiile in care economia nu da semne de revenire, dezvoltatoriivor amana in continuare investitiile in proiecte de locuinte, iartinand cont ca durata de executie a unui bloc este, de regula, de12-18 luni, cel mai probabil nici 2011 nu va fi un an cu livrariimportante de unitati locative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO