Companii

Topul marilor constructori români s-a schimbat. Urcă Georgică Cornu, scade Nelu Iordache

Dorinel Umbrărescu a fost anul trecut cel mai profitabil constructor român. Compania Spedition UMB pe care o controlează a primit în perioada septembrie 2010-mai 2011 o treime din contractele semnate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru reabilitare de drumuri naţionale

Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 9-9,5 miliarde de euro, după scăderi puternice, de circa 40%, cumulate în anii 2009 şi 2010. Nici pentru anul în curs prognozele nu sunt foarte optimiste, având în vedere că specialiştii din construcţii estimează o stagnare a pieţei.

Autor: Andreea Neferu

25.08.2011, 00:05 3625

Primii zece constructori cu ca­pital românesc au înre­gis­trat anul trecut afaceri cumulate de aproape 1,3 miliarde de euro, adică aproape 14% din valoarea pieţei con­strucţiilor.

To­pul celor zece "grei" a suferit modificări ma­jo­re comparativ cu cel din 2009, în condiţiile în care liderul a devenit Hidroconstrucţia, cu afaceri de 232,1 milioane de euro şi care în 2009 ocupa poziţia secundă. Compania, care îşi are ori­ginile în Întreprinderea de Construcţii Hi­dro­energetice, înfiinţată în 1961, este deţinută în pre­zent de management şi de asociaţia salariaţilor. Pe de altă parte, "fruntaşul" din 2010, con­struc­torul Romstrade din Giurgiu, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, a ajuns pe poziţia a cincea după ce şi-a înjumătăţit afacerile la puţin peste 134 de milioane de euro.

O altă surpriză în top este construc­to­rul timişorean Confort, care a înregis­trat un avans sus­ţinut al businessului, de 44%, până la 178,8 mi­lioane de euro şi care în 2010 s-a clasat pe poziţia a doua în top.

Antreprenorul băcăuan Dorinel Um­bră­rescu este prezent, ca şi în 2009, cu două firme, Spedition UMB şi Tehno­strade, care au avut afaceri cumulate de 261 de milioane de euro, peste businessul Hidroconstrucţia.

De altfel, firmele lui Umbrărescu au înregistrat marje de profit consi­derabile, de 27% în cazul Spedition UMB, respectiv 23% la Tehnostrade.

Spedition UMB este cea mai pro­fitabilă companie deţinută de un antre­prenor local, în condiţiile în care a înregistrat un rezultat net de 43,4 mi­lioane de euro, potrivit unei analize a ZF.

Dacă 2010 nu a fost un an prea bun pentru constructori, în condiţiile în care nu au fost demarate proiecte mari de la zero nici în domeniul imobiliar, nici în cel imobiliar, 2011 a început în forţă, cel puţin la capitolul drumuri.

Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 9-9,5 miliarde de euro, după scăderi puternice, de circa 40%, cumulate în anii 2009 şi 2010. Nici pentru anul în curs prognozele nu sunt foarte optimiste, având în vedere că specialiştii din construcţii estimează o stagnare a pieţei.

Spre exemplu, Spedition UMB a câştigat o serie de contracte în in­fra­structură, adjudecând în pe­rioada septembrie 2010-mai 2011 o treime din con­tractele semnate de Com­pania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Na­ţionale din România pentru re­abilitare de drumuri naţionale.

Printre firmele de con­strucţii care au reuşit să-şi ma­joreze puternic afacerile anul trecut se numără şi Delta ACM '93, care a cunoscut un avans de 28%, până la 93 de milioane euro, dar şi Teh­nologica Ra­dion, în cazul căreia creş­terea este de 31,5%, până la 142,4 mi­lioane de euro.

În mare parte, top 10 al celor mai mari fir­me de con­strucţii cu ca­pital ro­mânesc este for­mat din aceleaşi com­panii care apă­reau şi în 2009, sin­gurul nou-intrat fi­ind Euro­con­struct Tra­ding '98, care şi-a ma­jorat afa­cerile cu 8,4%, până la 64,3 mi­lioa­ne de euro.

Euro­con­struct Tra­ding '98 este con­tro­lată de Dan Beşciu şi Sorin Vul­pescu, pa­tronii res­tau­ran­te­lor Gol­den Blitz, frec­ven­tate şi de pre­şe­din­tele Tra­ian Bă­sescu.

Pe de altă parte, com­pania care a ieşit din top 10 anul trecut este Build Corp, con­trolată de omul de afaceri Geor­ge Ivă­nescu, ca­re şi-a redus afa­ce­rile de la 76,9 mi­lioane de euro la 43,7 mi­lioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO